"GENÇLER İÇİN SOSYAL MEDYA İLMİHALİ" KİTABI ÜZERİNE / Köşe Yazısı - Bilal KARAKURT

28.08.2021 22:48:54
Bilal KARAKURT

Bilal KARAKURT

 "GENÇLER İÇİN SOSYAL MEDYA İLMİHALİ" KİTABI ÜZERİNE

Günümüzde gerçek dünya ile birlikte varlığını sürdüren başka bir dünya daha var; “Sanal âlem”. Özellikle gençler zamanının büyük çoğunluğunu orada geçiriyor. Sosyal medya dikkatli kullanılmazsa suiistimallere, manipülasyonlara, algı yönetimlerine açık bir alandır. Yazar, bu kitabında sosyal medyaya yaklaşımımız nasıl olmalı, ifrat ve tefrite düşmeden sosyal medyayı nasıl kullanabiliriz, sanal âlem ve mahremiyet gibi konuları işliyor.

Sosyal medya maalesef toplumumuzun mahremiyete verdiği hassasiyeti kademeli olarak zedeledi. Kişiler çok rahat bir şekilde ev içinde kalması gereken durumlarını dahi paylaşabiliyorlar. Burada bir duyarsızlaşma söz konusu. Bu durumu yazar şu şekilde açıklıyor: “İnsanın kendi özel anlarının fotoğraflarını, ailesinin ve aile hayatının fotoğraflarını, hanımının, kızının, annesinin fotoğraflarını yüzbinlerce el ilanı şeklinde bastırıp sokak sokak dağıtması, reklam panolarına asması ne kadar garipsenecek bir durumsa aynı fotoğrafları sosyal medya aracılığıyla yüz binlere göstermesi de o kadar garip bir durumdur”. Evet, ailenin en büyük dinamiklerinden biri mahremiyettir. Mahremiyete gereken önemi vermeyen aileler gerçek manada İslami bir aile değildir.
 

Bizim medeniyetimizde kadın kavramı ile “iffet” kavramı neredeyse özdeşleşmiş durumda. Günümüzde olduğu gibi kadının bir meta olarak görülmemesi için her türlü önlemi almıştır bizim dinimiz. Bir bayanın kendini teşhir edecek biçimde giyinmesine, tutum ve davranışlar takınmasına karşı çıkmıştır. Kadınlar sanal ortamda da çok dikkatli olmamalılar. Yazar olması gereken bu hassasiyeti şöyle açıklıyor: “Hangi iyi niyetle yapılırsa yapılsın, amaç güzelliği sergilemek olmasa bile sosyal medyada fotoğraf paylaşmak binlerce insana bir tuşa basarak kendini göstermek demektir. Hâlbuki bir hanımefendinin asıl amacı yabancı erkeklerin nazarlarından korunmak, hayâ etmek, sadece yüzü dahi olsa güzelliği sergilememektir”.

 

Sosyal medyanın ve sanal ortamların İslami yaşantının dışında bir yer olmadığını vurguluyor yazar. Orada yaptığımız basit bir beğeni bile olsa. “Namazımıza ve tesettürümüze bakacak olan Rabbimiz, internetle baş başa kaldığımız andaki tavırlarımıza da bakacaktır. Eğer imtihan bekliyorsak bilmeliyiz ki, modern dünyada en büyük imtihanlardan birini internet ve sosyal medya üzerinden yaşayacağız”.

İnternet ve sosyal medya kullanımı hakkında yeterli bilinç ve donanıma sahip olmayan özellikle gençlerimiz maalesef bu alanlarda gereken özeni göstermiyorlar. Gözlerini haramlardan korumadan büyüyen bir genç edep ve hayâ açısından noksan kalır. Erdemli bir birey, bir yetişkin çıkmaz o gençten. Haramların en yoğun olduğu alanlardan biri de bugün internettir, sosyal medyadır.
Şunu da unutmamak gerekir ki, rahmani atmosferde kullanıldığında internet ve sosyal alem güzel bir davet aracına da dönüşebilir.
Bu yazı toplam 1307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.