PEYGAMBERİMİZİ GENÇLER İLE TANIŞTIRALIM / Köşe Yazısı - Emrah KAR

15.06.2024 12:10:52
Emrah KAR

Emrah KAR

Bu yazı Eğitimle Diriliş dergisinin Kasım 2023 tarihli 20. sayısından alınmıştır.

 

Gençlik nereye gidiyor, sorusu ile her oturduğumuz ortamda karşılaşmamak neredeyse mümkün değil. Teknolojinin verdiği zararları herkes bilmekte ve bu durumdan yakınmaktadır. Tüm veliler çocuklarını kontrol edemediklerinden şikâyetçi durumdalar. Sorun tespiti konusunda uzman (!) bir halk olduğumuz konusunda şüphe yoktur. Herkes sosyal yaşamdan ekonomiye, futboldan dünya siyasetine kadar tüm konularda sorunları tespit edebilmektedir.  

Sorunları saatlerce konuşsak bitmez ve söylediklerimizin çoğu da doğrudur. Fakat çözüm konusunda maalesef çok az kişi fikir sahibi olmakta veya elini taşın altına koymaktadır. Bizler gençlerin ve çocukların teknoloji bağımlısı olmalarından çok yakınmaktayız ama çözüm konusunda hiçbir şey yapmıyoruz. 

Teknolojinin faydalarından söz etmeye gerek yok bence. Çünkü kimin yanında teknolojinin zararlarından söz etsek hemen yararlarının arkasına sığınarak zararlarına devam etmek istediğini kanıtlama çabası içine girmektedir. Ayda bir kere bankacılık işlemi yapan biri saatlerce sosyal medyayı kullanmasının üstünü örtmeye çalışıyor. 

Bizler zararlarını bir kenara bırakarak çözüm yollarının üzerinde durmak zorundayız.  Gençleri bu zararlardan kurtarmanın en güzel adımlarından bir tanesi onları Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) ile tanıştırmak ile olacağını düşünmekteyiz. Peygamberimiz’ in (s.a.v.)  hayatını okumaları, sünneti bilmeleri yanlış adımlar atmalarına engel olabilir. Gençlerimiz maalesef Peygamberimiz’i (s.a.v.)  tanımıyor. Ailelerin önemle üstünde durmaları gereken konu bu olmalı bence. Hadisleri günlük haftalık veya aylık olarak çocuklarımıza öğretmeliyiz. Peygamberimiz’in (s.a.v.)  hayatından örnekler vererek sorunların çözümü konusunda neler yapabileceklerini gençlerimize öğretmeliyiz.  

Peygamber kıssaları ile gençlerin kalbine dokunabilir ve fıtrat üzere yaşam nasıl olur onlara öğretebiliriz. Peygamberimiz’in (s.a.v.)  hayatında çok güzel örnekler vardır. Ki gençler bunları öğrendiğinde teknolojinin zaman kaybından başka bir şey olmadığını göreceklerdir.  Gençliğin verdiği o güzel enerjinin ekran karşısında heba olduğunu kendileri de fark edeceklerdir.  

Her kademe ve yaş grubuna göre Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatını anlatan kitaplar bulunmaktadır. Anne babalar olarak çocuklarımıza alıp okutmalıyız. Eğer çocuklarımız okumuyorlarsa bizzat bizler sesli olarak okuyarak onlara Peygamberimiz’i (s.a.v.) anlatmalı, tanıtmalıyız. Çocuklarımız Peygamberimiz’i (s.a.v.)  tanıdıkça hayatları değişecektir. Sorunlardan çok çözüm odaklı böyle bir çalışma yapmak belli bir zaman sonra çok faydalı olacaktır. Bazen ailece Peygamberimiz’in (s.a.v.)  sünnetlerini okumak öğrenmek, bize ve ailemize çok faydalı olacaktır. Çocuklarımıza sürekli şunu yapma şunu izleme şundan vazgeç uyarılarından sıkılmış durumdalar. Çocuklarımıza haydi beraber şunu yapalım demek gerekiyor.  Değerli bir abimizin dediği gibi her sene mutlaka bir siyer okumalı ve okutmalıyız. Emin olun Peygamberimiz’i tanıdıkça çocuklarımızda gençlerimizde çok ciddi değişiklikler olduğunu fark edeceksiniz. 

Peygamber Efendimiz’in gençler ile ilgili birçok hadisi bulunmaktadır. Bunları okumalı ve çocuklarımıza öğretmeliyiz.  Bunlardan bazıları:

“ Bir genç dünya lezzetlerini ve boş şeyleri terk eder, gençliğine rağmen Allahü Teâlâ'ya itaate devam ederse, Allah ona yetmiş iki sıddîğın ecrini ihsan eder ve kendisine ‘Ey gençliğini benim taatime tahsis edip şehvetini terk eden genç! Sen bana bazı meleklerim gibisin!’ buyurur.” (Râmûz 383/2. Fethu’l-Bari, VI,46-47)

"Çocuklarınıza saygılı davranın, onlarla alay etmeyin, onlara hakaret etmeyin, aptal ve cahil gibi lakaplarla onları çağırmayın."   ( Hadis-i Terbiyetî, c.1, s.117; el-Kâfi, c.6, s.47)

“Hayâ imandan bir şubedir.” (Buhari, İman,16) 

“Utanmazsan istediğini yap sözü insanların ilk peygamberlerden beri duyduğu sözlerdendir.”   (Buhari)

“Kişi arkadaşının dini ve ahlakı üzeredir. Öyle ise sizden biriniz kiminle arkadaşlık kurduğuna iyi baksın.”   (Tirmizi, Zühd, 45. Ebu Davut, Edep,16.dep, 78)

"Gençliğin tehlikelerinden sakınınız."   (Kenzü'l-Ummâl, 2: 258)

“İnsanlar içinde Yüce Allah’ın en sevdiği kimse, kötülükleri terk edip, iyiliklere yönelen gençtir.” (Ebu Davut, Salât,26)

Peygamberimiz’in (s.a.v.)  hayatını okumayı, öğrenmeyi çözüm önerilerinden sadece bir tanesi ve en etkilisi olarak görmekteyim. Biraz gayret ve sabır ile sorunların üstesinden geleceğimizi umuyorum. Birçok sorunun çözümünün sünnetullahta olduğunu okudukça, tanıdıkça fark edeceğiz ve toplumda daha sağlıklı gençlerin yetişmesine yardım etmiş olacağız inşallah. 

 

Bir kahramanı olacak.  

Tanıdıkça heyecan gelecek hayatına.  

Amaçsız yaşamaktansa bir ideal uğruna yaşamayı seçecek. 

Gençler hareketlidir, kabına sığmaz, ekrana sığdırılmalarına öfkelenecekler. 

Bunca zaman İslam ile Peygamberimiz ile tanışmadıklarına kızacaklar. 

Hayatın geçici zevklerinin peşinde koşmayacaklar artık. 

Futbolcuların sanatçıların hayal dünyasında yaşamayacaklar. 

Ayakları yere basacak ve yeri titreterek yürüyecekler. 

İslam’ın tüm güzelliklerini hayatlarında yaşayarak… 

Bu yazı toplam 391 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.