İNSANIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI / Köşe Yazısı - Emrah KAR

1.07.2022 00:03:12
Emrah KAR

Emrah KAR

  İNSANIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI


Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile insanların ruhen gerilemesi arasında paralellik olduğunu düşünüyorum. İnsanlar teknolojiyi olumlu kullanma noktasında bir hayli geri kaldıklarını gözlemliyoruz.
Özellikle akıllı telefonları ellerinden düşürmeyen yediden yetmişe herkes onu ne kadar sağlıklı kullanıyordur sizce?
Kime sorsan işimizi kolaylaştırıyor ile cümleye başlayıp, banka işlemlerini, faturaları hemen ödeyebildiklerini saymaya başlıyorlar. Ayda sadece 5 dakika fatura ödemeyi 30 güne yaymaları çok ilginç. Günde ortalama 4 ile 8 saat arası vakit geçirdiği telefonu olumsuz diyebileceğimiz kendisine zarar veren özelliklerinden söz etmemesi çok daha ilginç.
Bir gününü değerlendir dediğimizde, ne kadar süre telefonda vakit geçirdiğini hesapladığında, bu sürenin gereksiz zaman kaybı olduğunu kendisi fark etmektedir. Sosyal medyada geçirdiği sürenin kendisine hiçbir sağlıklı bilgi vermediğini, tamamen can sıkıntısından olduğunu kendisi de anlayacaktır.
Öğrencilerden tutun da herhangi bir meslekte çalışan bireylere kadar herkeste bir oyun çılgınlığı başlamış ve maalesef devam etmektedir. Veliler çocuklarının telefonda oyun oynadıklarını ve ders çalışmadıklarını ifade etmektedirler. Öğrenci dikkat düzeylerine baktığımızda çok vahim bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz. Sınıfta dersi dinlemek ve kitap okumak onlar için çok sıkıcı bir eyleme dönüşmektedir. Deneme sınavlarında dikkatini toplayamayıp, sorunun sonuna geldiğinde sorunun başını unutan öğrenci sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Teknoloji elbette olması gereken ve DOĞRU kullanıldığında çok faydalı bir araçtır.
Teknoloji dediğimizde olumlu taraflarından çok olumsuz taraflarını saymamız bir irade kaybı yaşadığımızı ve toplum olarak bunun sonuçlarının çok iyiye gitmediğini görmekteyiz. Özellikle akıllı telefonların verdiği tahribatı mutlaka görmemiz ve sınırlandırmamız gerekmektedir. Şu zamanlar dışında telefonda interneti açmayacağım ve gereksiz zaman kayıplarının önüne geçmeliyim, iradesini göstermeliyiz.
Amerika’da ve Avrupa’da gençlerin teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için hastanelerde klinik açtıklarını ve tedaviye başladıklarını görmekteyiz. İlerde bizim ülkemizde de bu tür kliniklerin açılması muhtemeldir.
İnsanın fıtratına uygun davranmadığı her durum ve davranışta zarar göreceğini ayet ve hadislerle açıklanmıştır. Teknolojiyi veya herhangi bir aracı gereğinden fazla kullanmaya başladığımızda zararlarını tüm toplum olarak çekmekteyiz. Sağlıklı bir neslin(düşünen, sorgulayan, üreten, ahlaklı, saygılı) yetişmediğini herkes dile getirmektedir.
Televizyon izleme oranı en yüksek olan ülkelerin içinde olmamız çok kötü. Akşama kadar hiç kapanmayan televizyon, ailede bir susturucu olarak görülüyor maalesef. Zamanının çoğunu ekran karşısında geçiren çocukların davranış problemlerinin olması kadar normal bir şey yok. Enerjisini atamayan çocuk elbette evde problem olmaya başlayacaktır. Ev işi yapan anne ve eve yorgun gelen babanın çocuğa ayıracak hiç zamanı kalmadığından çocuk ekranlara teslim edilmektedir. Bence en kıymetlilerimiz olan çocuklarımıza günde iki saat ayıramamamız tartışılmalı. Haftada birkaç gün televizyonu kapatma günü olarak bir adım atmak çocukların zihin dünyasını yavaş yavaş temizlemeye başlayabiliriz. Birlikte kitap okuyup veya sohbet ederek zararı ne kadar azaltırsak bizim için çok iyi olacağını fark etmeliyiz.
Teknolojiyi doğru, sağlıklı ve sınırlı bir şekilde kullanmaya çalışmalı ve irade göstermeliyiz. Teknolojik aletleri tamamen kaldırmak yerine onları sağlıklı kullanmayı öğrenmeliyiz. Sorundan kaçmak yerine sorun ile yüzleşmek kalıcı çözümler üretmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ki teknoloji bir sorun değildir. Sorun haline getiren bizleriz.
Teknoloji imtihanını sağlıklı bir şekilde geçmediğimizi gözlemlemekteyiz. Toplum olarak yararlarından çok zararlarından söz etmemiz bunun göstergesi. Sabırsız, kolay pes eden, dikkati dağınık, hedefsiz ve mutsuz bireylerin sayısının artmasının en büyük sebeplerinin başında teknolojinin olması bizleri bir kez daha düşündürmektedir.
Ruhumuzu besleyecek ortamların oluşması için çaba göstermeliyiz. Fıtratımıza uygun eylemler ve çabalar göstermeliyiz. Kitap okumak alışkanlığı kazanmalı ve zamanımızı biraz yavaşlatmayı öğrenmeliyiz. Sakinlik ve sessizlik ortamlarını aramalı, ruhumuzu kirleten ortamlardan, sanal âlemlerden uzak durmaya başlamalıyız.

Bu yazı toplam 1230 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.