TEMMUZ AYI DERGİLERİ

3.07.2016 15:28:46
TEMMUZ AYI DERGİLERİ

 TEMMUZ AYI DERGİLERİ

AYLAĞIN NEZAKETİ ZERAFETİN İKTİDARI

Umran Dergisi Temmuz 2016 Sayısında "AYLAĞIN NEZAKETİ ZERAFETİN İKTİDARI--Akademik Militanlaşma, Aylak Sınıf ve Kitch Performanslar- kapağıyla çıktı.

 Türkiye’de başta akademisyenler olmak üzere kamusal alanda boy gösteren figürlerin hem toplumsal yapıyı hem toplumsal yapıdaki çeşitli değişimleri açıklarken bütün bu dönüşümleri tek bir kişiye/kavrama/olaya indirgeyerek izah etmelerine sıkça rastlarız. Son günlerde sıkça maruz kaldığımız kavramların başında, liyakat anlatısını yedeğine alan kültürel sermaye ile kültürel iktidar var. Birçok kavram gibi kültürel sermaye kavramı da, ancak onu idrak etmeye, böylesi bir şeyi tanımaya ve kabul etmeye talip, hatta ona değer vererek onun önemine inanan figürler tarafından algılanan bir kavramdır, özelliktir.

 Yakinen şahidi olduğumuz üzere gösterişçi aylaklığı, gösterişçi tüketim takip eder. Her ikisi de müreffeh bir yaşamın teşhir metotlarıdır. İtibar amacıyla kullanılırlar. Başka bir anlamda kültürel sermaye ifadesi “üretim” alanında kurulacak güç mücadeleleri için kendini kavileştirerek hâkimiyetini tahkim etmeyi arzulayan ya da alana talip olacak rakipleri alt emek için stratejiler geliştirerek alanı dönüştürmeyi gaye edinen ve bu yönde bir çaba içinde olanların dikkatini celp edecektir. Haliyle tartışmalar ister istemez aydınlar üzerinden dallanıp budaklanmaktadır. Çünkü aydınlar tıpkı Fransa’da olduğu gibi bizde de kamusal tartışmaların hem öznesi hem de nesnesi olarak merkezde bulunmaktadır.

Kamusal tartışmaları örgütlemeye gayret ederek kendi gündemini ülkenin gündemine sokmaya çalışır.    2000 sonrasında, kendini reddi miras İslâmcısı olarak adlandıran, yeni üniversite hareketlerine müntesip olan gençlerin ağırlıklı kesimi aileleri kendilerini İslâmcı olarak tanımlayanlardan oluşmakta. Ailelerinin İslâmcı geçmişleri dolayısıyla, az da olsa İslâmî bilgiye sahip olmalarının verdiği yersiz özgüven ve büyüklerinden şahit oldukları cemaat eleştirilerinden kalkarak cemaatleşmeleri birer ‘düşünsel diktatörlük’ olarak görmeye teşne büyük bir kesim söz konusu.

Tebliğ ve ‘daveti ağırlıklı olarak kamusal alandaki aktivizme ve kültürel pratiklere indirgeyen genç nesil, maalesef başta eleştirdikleri ‘uzaklaşma’ semptomlarının kendileri için de olabileceğini hiç hesaba katmamakta. Öyle ki, yaptıkları aktivitelerin başına ‘İslâmî’ önekini getirince her şeyin hallolduğu vehmine kapılabiliyorlar. Oysa davet, tam tersine kamusalda performe edilecek bir aktiviteden ziyade, gönle dokunmayı ve özel ilişki kurmayı gerektirir.

Bazı Başlıklar: Yeni Bir Anayasa Yapım Sürecinde Din ve Laiklik / Burhanettin CAN Türkiye’deki “Aydın” Karakteri Üzerine / Hüseyin ETİL İslâmcıların Kayıp Çocukları ya da Kitsch Performanslar / Erdal KURGAN Âlemlere Rahmet Bir Şahsiyetin Vahiyle İnşası / Celaleddin VATANDAŞ

 

ELİN TATİLİ HARAM, BİZİMKİ HELAL

Nihayet Dergi bu ay, deniz, kum, güneş derken değerlerimizi TATİL etmeyelim sloganıyla karşılıyor yazı. Cennet tasvirli, tüketicisini aptal yerine koyan, parodi gibi helal tatil reklamlarını ele alan bir dosya ile karşınızda.

Dinlenmek diye bir şeyin olmadığı hız çağında bedeni ve ruhu sömüren tatil yorgunluğuna karşı“bir işten yorulunca başkabir işe koyulun” hatırlatmasını yapıyor.

Mustafa Kutlu, Türküler türkücüler yazısıyla katkıda bulundu, Mustafa Özel, Şair iktisatçı Goethe’ye dair yazdı.

Kemal Sayar, Seyyahın Tatili; Ali Ayçil, Dinlendirilmiş insanın imali; Özgen Felek, Yaz işçileri yazılarıyla tatil için düşüncenin kapıların araladılar.

Hayatında tatile yer vermeyen üç kadın ile röportaj yaptık. Dr. Leyla Hazar:Tatil benim için uzak diyarlarda gönül yapmaktır; Emine Azaklı: Cennette tatil yapmak için bu dünyada çalışmamız lazım; Hamsiye Abla:Tatil deyince aklıma memlekette çalışmak geliyor.

Sefa Soylu, Bu tatil adamı öldürür; Osman Bülent Manav, Hadi gençler, vaazdan sonra kopuyoruz!; Atakan Yavuz, Bir yere gidememek; Münire Daniş,  Tatilde/tatille ne yapacaksın?; Emel Özkan, Kaplıca sefası; Fatma Tunç Yaşar, Kaide-i itidale riayet: Osmanlı’da teneffüs vakitleri...

Ercan Yılmaz, Sakarya’yı; Ayça Örer, Bir kâse turşu için tatilden nasıl fedakarlık ettiğini; Gülsüm Ekinci, Anneler, kızlar ve hayallerini; Sema Babuşçu, Annesinin türküleri eşliğindeki yürüyüş hikâyesini yazdı.

İşte O Film’de Aybala Hilal Yüksel, Tatil Kitabı filmini,Babamdan Bana Kalan’da Gülseren Çatlıoğlu, Eşyanın Hikâyesi’ndeAyşe Sevim “Şezlong”u,Mahallede Neler Oluyor’da, Hayriye Erçetin, “Orda bir köy var uzakta… Da artık gidemiyoruz…” veİşte Tam O Gün’deFatma Büşra Özkan “Denizin dokunduğu adam: Mustafa” yazılarını kaleme aldı.

Bu Bir Reklamdır bölümünde Fatma Barbarosoğlu, helal tatil reklamlarını keskin bir dille eleştirdi.

 

HAKSÖZ DERGİSİNİN TEMMUZ 2016 SAYISI

Haksöz dergisi, 304. Sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Dergide bu ay Türkiye ve dünya gündemini mercek altına alan siyasi analiz çalışmalarının yanı sıra usuli ve inceleme yazılarına da yer veriliyor.

İsrail ile varılan anlaşma ve hükümetin dış politikasındaki değişim sinyalleri “Adaleti Esas Alanlar ile Menfaati Önceleyenler…” başlıklı Gündem yazısıyla değerlendirilirken, dergide uluslararası ilişkiler alanındaki gelişmelere yaklaşımda düşülen zaaflarla ilgili olarak Musa Üzer’in “Uluslararası İlişkilere Yaklaşımda Zaaflar” başlıklı yazısına yer veriliyor.

Rıdvan Kaya’nın, Suriye-Yayladağı sınırında yaşanan ve 7’si çocuk 11 mazlum Suriyelinin ölümüyle sonuçlanan katliamı değerlendirdiği “Hangi Maslahat Katliam Suçunu Örtmeye Yeter?” yazısını Bahadır Kurbanoğlu’nun Fransa’daki olayları etraflıca analiz ettiği “Fransa’nın Gezi’si: Maskeleri Dökülen Batı ve Medyası” başlıklı yazısı takip ediyor.

Süleyman Nazlıcan “Kürtler, PKK ve Dokunulmazlıklar” başlıklı yazısında dokunulmazlıkların kaldırılması ve muhtemel sonuçlarını değerlendirirken, dergide bu ay Suriye gündemine “Esed’in Batılı Dostları” ve “Suriye’de Sadece Rusya Değil, İran da Sahnede!” başlıklı iki çeviriye ve Zehra Ergül Kaya’nın kaleme aldığı “Küreselleşme Nereye?” başlıklı makalesine yer veriliyor.

Fevzi Zülaloğlu’nun kaleme aldığı “Zalimlerin Küfür ve Nifak Politikası” ve Mustafa Siel’in yazdığı “Süleyman (as)’ın İmtihanı” isimli Kur’an çalışmalarının yanı sıra ayrıca Şuayip Mekeç’in “Zaruret ve Ruhsat Bağlamında Fıkhetme Ölçümüz” başlıklı usuli çalışması da dergide yer alıyor.

Haşim Ay, “İslami Yenilenmenin Öncüsü: Hasan Turabi ve Mirası” başlıklı yazı dizisinin üçüncü bölümünde Sudan İslami Hareketinin “altın çağı” 1989-1999 arası dönemi ve uygulanmaya çalışılan Sudan İslam Projesini inceliyor.

Bünyamin Doğruer’in bir şiiriyle katkıda bulunduğu dergide ayrıca Murat Kayacan’ın “Sırat-ı Müstakim ve Sebilu’r-Reşad’da Kur’an ve Tefsir” başlıklı incelemesine ve Ali Değirmenci’nin “Sıra Dışı Bir Hayat Hikâyesi: Zemahşerî” isimli biyografi çalışmasına yer veriliyor.

İRTİBAT: 0212 524 10 28

 

İKTİBAS DERGİSİ TEMMUZ SAYISI

İktibas Dergisi Temmuz 2016/451. Sayısı “Lejyonerler Ordusu” PKK/PYD’nin Halktan Kopukluğunun Derinleşmesi ve YENİ TÜRKİYE” manşeti ile okuyucusuyla buluşuyor.

Bu sayımızda, Yorum bölümünde Abdullah PAMUK’un “Lejyonerler Ordusu” PKK/PYD’nin Halktan Kopukluğunun Derinleşmesi ve YENİ TÜRKİYE”; Kavramda ise “Siyasi Düşüncenin Teşekkülü” konusunun işlendiği yazılarını okuyabilirsiniz.

Düşünce yazılarında, Hüseyin BÜLBÜL’ün “İnsan, Tercihlerinde Hür Değil midir?.”;  Hikmet ERTÜRK’ün “Ayaklarımız Dolaşmasın”; Osman COŞKUN’un “Hayırlı Olanı Hayırsız ile Değiştirmek”; Aykut AKÇA’nın, “Duygular Zirvedeyken Düşünce Dip Yapmış”; Ömer YILDIZ’ın “Kur’an Ayı Ramazan”; Haydar ÖZTÜRK’ün “Siyer Yazıcılığının Sorunları”; Enes TARIM’nin “İktidar-Cemaat ve Siyaset” ile Hamdi AKAN’ın “Mekke’ye Gelen Yollar?” yazılarını bulabilirsiniz.

Bir Site Bir Alıntı bölümünde da ise, Dünya Bülteni sitesinde Aynur Erdoğan’ın Prof. Dr. Cengiz Kallek ile “Hz. Peygamberin İktisadı” konusunda yapılan röportajı alıntıladık.

Mektuplara Cevaplarda ise Hüseyin BÜLBÜL’ün “Zamanı Değerli Kılan Sizin Gayretinizdir” yazısının yanı sıra.

Sanat-Edebiyatta Mehmet MORTAŞ’ın “Şiirde Duygusal Bilinç 1” yazısının yanı sıra; Hayrunnisa AKÇA’nın “On Bir Ay Düşünüp, Bir Ayda Sorulan Sorular”   yazısını bulabilirsiniz.

Dergimizin gündem bölümünde ise, her zamanki gibi özenle seçip iktibas ettiğimiz köşe yazılarını sizlerin istifadesine sunduk, zevkle okuyacağınıza inanıyoruz.

Abonelik İçin:

www.iktibasdergi@hotmail.com

Anlam Yayınları Ankara Merkez: Tuna Cad. 14/3 Kızılay, 0312.435 37 60

İktibas Kayseri Temsilciliği: Cumhuriyet Mah. Vatan Cad. Kiraz Apt. No: 21/3 ] Melikgazi

İktibas İstanbul Temsilciliği: Akşemsettin Mah. Fevzipaşa Cad. No: 43 D.:5 Fatih {Fatih Camii karşısı} Tel: 0 545 648 75 08

 

LOZAN’DA ‘BARIŞ’I ALDIK, PETROLÜ VERDİK

Lozan Antlaşması sırasında çözümlenemeyen petrol meselesi Osmanlı’nın tasfiyesini nasıl hızlandırdı? “Bir damla petrol bir damla kandan değerlidir” mottosuna sahip İngiltere Musul petrolleri üzerinde nasıl hak iddia etti? Cevaplar Derin Tarih Temmuz sayısında.

Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu Lozan’da ABD-İngiltere petrol savaşını yazdı. Petrol tarihi uzmanıProf. Dr. Volkan Ş. Ediger Derin Tarih’e konuştu: “Osmanlı petrol uğruna parçalandı.” Prof. Dr. Mehmet Çelik cevapladı: Lozan’da Musul’un Türklerin ve Kürtlerin ortak vatanı olduğunu anlatmaya çalışan İsmet İnönü’yü Lord Curzon nasıl susturmuştu? Lord Curzon’un ekibinden bir kişinin hatıratından İsmet İnönü’nün Lozan’daki endişe yüklü saatleri ilk kez Derin Tarih’te. Görüşleriyle Prof. Dr. Mustafa Budak, Doç. Dr. Rachel Havrelock ve Süleyman Kocabaş…

Muhteşem bir kitap hediyesi daha!

Derin Tarih’ten muhteşem bir hediye kitap daha! Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın kaleminden Dünyanın İlk Anayasası Medine Vesikası bütün Derin Tarih okurlarına hediye.

BAŞKA NELER VAR?

Mustafa Armağan cevaplıyor: İngiliz İşçi Partisi Başkanı Cumhuriyet’in ilanından 10 gün önce İstanbul’a niçin gelmişti?

Mustafa Kemal’in Kâzım Karabekir Paşa’ya suikast düzenlenmesi için emir verdiğini biliyor muydunuz? Muzaffer Taşyürek yazdı.

Van-Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan yazdı: Tek Parti Selçuklu mezar taşlarını Van Gölü’ne iskele yapmış.

Sultan II. Abdülhamid’in 126 yıl önceki Hırka-i Saadet ziyaretini Muharrem Varol yazdı.

Prof. Dr. Semavi Eyice İstanbul’un 70 yıldır kayıp kokusu leblebiyi anlatıyor.

İran Şahı’nın hediye ettiği yayı çözüp sadrazamlık makamına kadar yükselen Baltaoğlu Hüseyin Paşa’nın sıra dışı hikâyesini Yavuz Bahadıroğlu yazdı.

Stockholm Belediye Binası’nın Osmanlı izleriyle dolu olduğunu biliyor muydunuz? Doç. Dr. Levent Kırval deşifre ediyor.

Âyetleri işitince kulağındaki pamuklar bile çözülen şair Tufeyl b. Amr’ı Prof. Dr. Adnan Demircan yazdı.

Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci açıklıyor: Harem bir zevk yeri değil, disiplinli bir mektepti.

Sosyal ve ticaret hayatında aktif Osmanlı’nın kadınlarını Olcay Can Kaplan yazdı.

Kûtu’l-Amâre’den kahramanlık sayfalarını koleksiyoner Necmettin Özçelik aralıyor.

“Şam’da Venedik Elçi Heyeti’nin Kabulü” adlı tablodaki sırları Prof. Dr. Engin Beksaç yazdı.

Şekerin acı tarihi ve Osmanlı’nın şeker kültürü…

 

MUTLUYUM ÇÜNKÜ GALİP GELMEDİM

Kazanmak’çün yaşamadım ve ölmedim yenilerek

Aylık Kültür Dergisi Cins, Temmuz sayısında ‘kazanmak’ ve ‘kaybetmek’ kavramlarını bütün boyutlarıyla ele alıyor. “Mutluyum Çünkü Galip Gelmedim” diyen CİNS; kazanırken neyi kaybederiz diye soruyor.

Temmuz sayısında “Aylık Kaçış Planı” sloganıyla çıkan CİNS’te bu ay yine zengin bir içerik okuyucuları bekliyor. Kazanmayı ve kaybetmeyi ele alan Cins’te bu sayı ayrıca geçen ay ebedi aleme uğurladığımız ringlerin şairi Muhammed Ali ile ilgili de genişçe bir dosya bulunuyor. Muhammed Ali’yle ilgili bütün filmler, şarkılar ve kitapların derlendiği dosyada, Güven Adıgüzel ve İrfan Tabanca yazılarıyla yer alan bazı isimler.

MUHYİDDİN ŞEKUR YAZILARIYLA CİNS’TE

İsmail Kılıçarslan, Bülent Akyürek, Talha Hakan Alp, Eren Safi, Mustafa Akar, Erdal Hoş, Neşe Kutlutaş, Mustafa Çiftçi, Güray Süngü, Ercan Yıldırım, Yusuf Genç, İhsan Aktaş ve Aykut Ertuğrul‘un yazılarıyla katıldığı Cins Temmuz’da bu ay dört yeni yazar Cins ailesine katıldı. Ünlü Amerikalı Sufi Muhyiddin Şekur‘un yanısıra Bahadır Yenişehirlioğlu, Asım Gültekin ve Fatih Erbaş aylık yazılarıyla artık Cins’te…

MUHAMMED ALİ, EFSANE SÖYLEŞİSİYLE CİNS TEMMUZ’DA

Geçtiğimiz ay ebedi aleme uğurladığımız ringlerin efsane boksörü Muhammed Ali, 2000 yılında Amerika’da yayınlanan ve daha önce Türkçeye hiç çevrilmeyen söyleşisiyle Cins’in Temmuz sayısında. Efsane boksörün gözlerden kaçırılan söyleşisi ilk kez Türkçe’de!

ORTA SAHA’DA SİNEMANIN BÜYÜK DEHASI: MUSTAFA AKKAD

Cins’in ORTA SAYFA’sı bu ay dünya sinemasının, endüstriye atılmış en şık çalımı olan Mustafa Akkad’ı konuk alıyor. İslam dünyasının unutulmaz yönetmeni Mustafa Akkad’ın hayatının bütün detaylarının ele alındığı Orta Sayfa, Çağrı ve Çöl Aslan’ı Ömer Muhtar filmlerinin de hikayesinin ayrıntılarına iniyor.

TEMMUZ’U CİNS KAFA’SI: RİMBAUD

Haziran ayının CİNS KAFA’sı ise modern şiirin büyük ismi Arthur Rimbaud’yu ele alıyor. Üstad Necip Fazıl’ın “korkunç küçük adam” dediği Rimbaud, doğumundan ölümüne Cins Kafa’da.

Haziran sayısının CİNS ŞİİR’i ise bu ay yine efsane bir şiire ev sahipliği yapıyor: Hart Crane, Çölde diyor.

AYLIK KAÇIŞ PLANI CİNS BÜTÜN BAYİLERDE!

Okuyucusunu her ay küçük hikâyeleri, eski güzel günleri ve seri yumrukları izlemeye davet eden CİNS’in Temmuz sayısı Türkiye’nin her yerinde, bütün gazete bayilerinde!

 

 

Bu haber toplam 2698 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.