GENÇ DİRİLİŞ KİTAP OKUMA PROJESİ / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

12.03.2016 11:32:46
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

  GENÇ DİRİLİŞ KİTAP OKUMA PROJESİ

Bir kitap medeniyeti olarak hüsnü kabul gören İslam medeniyetinin diriliş, duraklama ve gerileme dönemleriyle kitapla olan münasebetleri arasında bir paralellik olduğu kanaatini taşıyanlardanım.

Kitap okumanın yüksek olduğu dönemlerde hâkim medeniyet pozisyonunda bulunurken, gerileme dönemlerinin bariz özelliği ise okumaya ilginin azaldığı dönemlere tekabül ediyor.

Miladi binli yılların Kurtuba’sı için söylenen şehirde okuma yazma bilmeyen bir tek kişinin bile olmadığıdır. İstisnaya vurgu yapılmasını, okumaya, öğrenmeye, kitaba gösterilen ihtiramın, değerin bir göstergesi olarak görmek gerekir.

Medeniyetleri dirilten, gençliğe ruh veren okumaların bir özelliği de yapılan okumaların kalitesi ve sahip olduğu istikrardır.

Öncelikli ihtiyaçları görmeyen, bir bütünlük arz etmeyen, sürekliliği olmayan okumaların sonuç almada beklentileri karşılayamayacağı aşikârdır.

 İşlevsel olan bir okumanın belirgin özelliği seviyelere göre yapılan, aşamalı olarak gerçekleştirilen ve belli bir olgunluk dönemine kadar süreklilik arz eden bir özellikte olmasıdır.

Bizim mevcut durumda yapılan okumalarda görebildiğimiz belirgin eksiklik, kalite planlamasının ve okuma istikrarının dikkate alınmamasıdır.

Süreç, yapılan okumaların istikrarı ve kalitesinin yanında ürüne yönelik çalışmalara da yoğunlaşılması gereken bir süreçtir. Yapılan okumaların yüksek bir motivasyonla devam edilebilmesi, çevre üzerinde etkisinin olabilmesi, yapılan çalışmadan yüksek bir verim alınabilmesi, ancak ürüne yönelik çalışmaların okuma etkinliklerine paralel olarak yürütülmesine bağlıdır.

Eyleme dönüşmeyen, davranışta kendini göstermeyen okumaların belli bir süre sonra olumsuz yan etkilerinin olacağı aşikârdır. Yoksa günübirlik okumalar  ‘emek zayiatı‘ olmanın ötesine geçemez.

Bu açıklamalardan sonra Eğitimle Diriliş bünyesinde yürüttüğümüz Genç Diriliş Kitap Okuma Çalışması hakkında bir kelam etmek istiyorum. Geçen sene pilot uygulamasını yaptığımız bu sene ise daha geniş öğrenci kitlesine hitap ettiğimiz bir projeden…

Geçen yaz bir grup eğitimci ile öğrencilere yönelik çok yoğun bir kitap listesi hazırlama çalışmasına giriştik. Onlarca kitabı okuyup, bu kitapların içeriği ile ilgili raporlar hazırladık.

Hedefimiz ilkokul-ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik farklı farklı listeler hazırlamaktı. Bu senenin başına doğru listemiz şekillendi, belli bir seviyeye ulaştı.

Eğitimle Diriliş ekibinin organize ettiği bu çalışma, şu anda birçok okulda hem kemmiyet hem de keyfiyet olarak belli seviyeye ulaştı. Dönem başında belirlediğimiz hedefi şimdiden kat kat yakalamış bulunuyoruz. Hamdolsun.

Projemizde, ortalama onar kişilik gruplarla her hafta kitap tahlili yapılıyor. Tahliller,  bir rehber öğretmenin kontrolünde öğrenciler tarafından yapılmaktadır. Öğrenci, sunumunu belli bir süre ile gerçekleştirmektedir. Yine sunum kitabın içeriği ile ilgili daha çok davranış ve ufuk kazandırmaya yönelik noktaları merkeze alarak gerçekleştiriliyor.

Her hafta sunumu farklı bir öğrencinin belli bir disiplin dâhilinde gerçekleştirmesinin ne tür kazanımlarının olacağı erbabı için aşikârdır.

Tahlillerde, kitabın yine belli bir sistematik dâhilinde özetinin çıkarılmasını önemsiyoruz. Talebenin kitabın ideal kazandıracak yönlerine dikkatinin yoğunlaştırılmasını önemsiyoruz.

Her katılımcının kitapla ilgili bu çerçevede söz hakkı alması, fikrini ifade etmesini bir diğer önemli husus olarak kaydetmek isterim.

Bu çerçevede dernek bünyesinde iki yıldır çalışmalarını yürüten Müfredat Ekibi dönem başından itibaren yoğun olarak Genç Diriliş Kitap Okuma Projesi’nin kitap listelerini zenginleştirmek, listenin kalitesini arttırmak için düzenli periyotlarla bir araya gelmekte, eser tahlili yapmakta, uygun görülen kitaplarla ilgili rapor hazırlayarak listelere eklemektedir. Bu çalışma ile listelerimizin sürekli yenilendiğini, zenginleştiğini belirtmek isterim.

 Proje kapsamında, tamamen gençlere hitap eden, gençlerin ürünlerinden oluşan, şimdilik pilot çalışmasını yaptığımız Genç Diriliş adlı dergi çalışmamızdan bahsetmek istiyorum.

İlk iki sayısını pano-dergi şeklinde hazırladığımız derginin üçüncü sayısını PDF dergi şeklinde hazırlama çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Sonraki aşama ise nasip olursa matbu dergi…

Genç Diriliş Dergisi tamamen gençlerin ürünlerinden, çalışmalarından oluşmaktadır. Organizasyonun tamamı öğrenciler tarafından yürütülmektedir. Farklı sınıflardan seçilen öğrenciler çalışmaları yürütmekte, yazı yazmakta, dizgisinden, görsellerine kadar yoğun bir çalışma performansı sergilemektedir. Son sınıf öğrencileri daha çok çalışmanın yönetsel kısmı ile ilgilenirken alt sınıf öğrencileri derginin diğer işlerini yürütmektedir.

Dergi çalışması ürüne yönelik küçük bir adım. Çalışmanın organizasyonu güçlendikçe ve oturdukça ürüne yönelik farklı çalışmalarımız da olacaktır.

Son olarak yaptığımız bu çalışmanın eğitim gönüllülerinin katkılarına açık olduğunu-ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim. Yukarıda anlattığımız çerçevede grup çalışması yapmak isteyen, kendi öğrencilerine, kendi okuluna yönelik bir çalışma düşüncesinde olanların bizimle irtibata geçmelerini istirham ederiz. Selam ve dua ile…

Bu yazı toplam 2376 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Osman Dağ
13 Mart 2016 Pazar 08:42
08:42
Allah muvaffak etsin. Öğrenciniz olmak isterdim.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.