Vaize Çevik: İlim Öğrenmek İçin Çaba Allah Yolunda Bir Çabadır ve Cennete Götürür.

Vaize Çevik: İlim Öğrenmek İçin Çaba Allah Yolunda Bir Çabadır ve Cennete Götürür.

 Vaize Çevik: İlim Öğrenmek İçin Çaba Allah Yolunda Bir Çabadır ve Cennete Götürür.

Kâhta İlim Yayma Cemiyeti Hanımlar Komisyonunun organize ettiği, konuşmacı olarak İlçe Vaizesi Berra Çevik’in katıldığı bu ayki Adab-ı Muaşeret dersinde “İlim Adabı” konusu işlendi.

Vaize Berra Çevik “Okuryazar olmayan bir Peygamber’e inen ilk ayetlerde okumaktan ve kalemle yazmaktan söz ediliyor.”Rabbin kalemle yazmayı öğretmiştirdeniliyor Alak Suresinde. Kalem o gün olduğu gibi bugün de en etkili öğretim aracıdır. Bilgi bir üstünlük sebebidir. Bakara 296’da Kime hikmet verilmişse ona çok hayır verilmiş demektir, buyrulur. Hikmet yararlı bilgi demektir. İnsanlığa yararlı bilgi üstünlük vesilesidir.” şeklinde konuşmasına başladı.

Vaize Berra Çevik İlim öğrenmek için harcanan çaba, Allah yolunda harcanmış bir çabadır ve insanı cennete götürür. Bu yola giren kimseye melekler yardımcı olur, yerde ve göktekiler bu kişiye dua eder, Allah’ın bağışlamasını dilerler. Hadis-i Şerif de âlimin abidden daha üstün olduğu belirtiliyor. Çünkü âlim bilgisiyle içinde yaşadığı topluma hatta bütün insanlara ışık tutar, yol gösterir. Oysa Abidin yaptığı ibadetlerle, ancak kendisine faydası vardır.

İlim öğrenirken nelere dikkat etmeliyiz? İmam Şafi şöyle demiştir: “Kardeşim! İlmi ancak şu altı şey ile elde edebilirsin. Onları sana açıklayacağım. Zekâ, hırs, çalışma, hedef belirleme, bir öğretici ve zaman.”

İlimden istifade edebilmek için öncelikle niyet düzeltilmeli, cahillikten kurtulmayı düşünülmelidir.  İkinci olarak insanlara faydalı olmak arzu edilmelidir.(İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır)Son olarak da öğrendikleriyle amel etmeye çalışılmalıdır. Çünkü amelsiz ilim vebal, ilimsiz amel sapıklıktır. İlim öğrenmekten maksat Cenab-ı Allah’ın rızası talep olmalıdır. Sabırlı olunmalıdır. Edepli olunmalıdır. Alimler diyor ki, ilim talebesi ilme ve ilim öğreten hocasına hürmet etmedikçe, öğrendiği ilmin faydasını görmez.” cümleleriyle konuşmasına devam etti.

Vaize Berra Çevik” Bilmek, bilgi, gerçek ve en büyük hazinedir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşinci olma.(Yani bunların dışında kalma) Helak olursun.” Hadis-i Şerifle konuşmasını sonlandırdı.

Program, Cemiyet’in ikramlarıyla sona erdi.

 



Bu haber toplam 2172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.