Tesettür Ediyoruz / Köşe Yazısı - Asiye BALLI

24.12.2018 16:48:15
Asiye BALLI

Asiye BALLI

Tesettür Ediyoruz


Sözlerinizi, yarışlarınızı tesettür ediyorsunuz. Neyi yarıştırıyorsunuz? Paylaşmakla dertler azalır gönül hafifler, Müslüman’ın kalbi başka bir Müslüman’a huzurlu mesken olur diye umut ediyorum. “Ama” ile başlayan cümleler devriliyor, kelimeler… “Ama” diyen Âmâ olur, görmez. Görmezden gelir. Görmezden gelmek daha acıdır.

Cümleleri tesettür ediyoruz. Yarıştırmıyoruz, hastalıkları, eşleri, eşyaları, evlatları, hayatı…

Rastlaştık hastane köşelerinde ey dost hal hatır sor. Dua ekle peşine… Ayetler dökülsün dilinden. İnsanın canı ile sınanması zor değil mi? Hasta; karşında yatıyor güya ziyaretine gitmişsin. Onun derdini sormadan başlıyorsun “Senin ki ne ki benim hastalığımı bilsen” diye cümlelerle başlıyorsun.

Her çocuk özel ve güzeldir, en son sınavda hangisinin kaç aldığı açıkçası umurumda bile değil. Okuma yazmayı eninde sonunda öğrenir. İnsan olabilmiş mi öğrenebilmiş mi Sevmeyi, umudu Allah ‘ı Peygamberi...

Hayat arkadaşı nikâh ile mahremiyetimiz olan eşlerimiz hoşlanır mı başkalarıyla kıyaslanmayı. Belki de en çok tesettüre bürümemiz gereken cümlelerdir eşlerimiz...

Üç yaşındaki çocukta bilir eşyanın insana hizmet etmesi gerektiğini. Kullanmadığın salon takımlarını yarıştırıyorsun ya minder serili odası olan komşunla. İnan bana sana rütbe katmıyor, eksiliyorsun, tükeniyorsun.

Derdini yarıştırmaktan… Ben anlatamaz oldum. Nerede bu Yarenler! Evet, haklısın. Çok şey istiyorum. Akif'in dostlarından istiyorum. Akif'in bana dost olmasını istiyorum.  Cesaretin varsa, Akif'in derdi ile yarışsana.

Dilimizden düşmeyen yarıştırma cümlelerini tesettüre bürüme zamanı gelmedi mi? Herkes kendi eksiğini bilir. Derman olmak bu kadar mı zor? Hâlbuki kötüyü bilmez beyne öğreten sensin. Tercih senin… Dert olmak da derman olmak da senin elinde. Örtmelisin kardeşinin dertlerini, dağıtmak daha zor.

Oku ayeti… ayet bedenini örtmekten öteye geçsin. Dilini, sözlerini de örtsün. Tesettüre bürüsün halini, tavrını da örtsün. Yük olan; omuzlardan kalksın. Kalpler huzur bulsun.

İnan bana çok kolay tesettür ediyoruz nefislerimizi, sözlerimizi, kibirlerimizi, riyalarımızı, hafifletiyoruz hesaplarımızı…

Bu yazı toplam 2876 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.