Peygamber (s.a.v)’i Anlamak / Köşe Yazısı - Hülya AKCEBE

11.05.2019 23:24:22
Hülya AKCEBE

Hülya AKCEBE

Peygamber (s.a.v)’i Anlamak

Rahman Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Bize İslam gibi eşsiz bir nimet veren Allah’a sonsuz şükürler olsun. Bize İslam’ı en güzel şekilde yaşayarak tüm hayatıyla örnek olarak tebliğ eden Peygambere sonsuz selam olsun. Bizim asıl amacımız Peygamber(a.s)i anmaktan çok anlamaya çalışmaktır. Peki, O’nu anlamak ne demektir?

O’nu anlamak İslam’ı anlamaktır. Huzura giden yolu bulmaktır. O’nu anlamak şu kana bulanmış çağda yine barışa doğru yol almaktır. O’nu anlamak kötülüklerden uzaklaşmaya çalışmak, temizlenenlerden ve temiz kalanlardan olmak için mücadele etmektir. O’nu anlamak kıyametin kopacağını görsek de elimizdeki son fidanı toprağa dikmektir. O’nu anlamak komşusu aç iken tok yatanlardan olmamaktır. O’nu anlamak düşmanlarının bile “emin” bildiği, güven duyduğu bütün kinlerine rağmen emanetlerini teslim ettiği biri olmak, olabilmektir. O’nu anlamak düşene el uzatmaktır. Yetimi doyurmaktır. Dili iftiradan, yalandan, gıybetten, dedikodudan korumaktır. Zandan sakınmaktır.

O’nu anlamak kardeşliğe ve kardeşlerimize sımsıkı sarılmaktır. O’nu anlamak merhameti kuşanmaktır. Kuşu ölen çocuğa başsağlığına gitmektir, çocukları sevmektir, onlarla oyun oynamak, oyun oynarken güzelliğe dair nasihat vermek, doğru yolu örnek olarak göstermektir. O’nu anlamak ilkeli olmaktır. Barışta, savaşta, zorlukta ve rahatta ilkelerden vazgeçmemektir. O’nu anlamak Kur’an a göre bir ahlakı taşımaktır, ahlakı Kur’an olanlardan olmaktır. Allah’ın boyasıyla boyanmaktır. Allah’ın rızasına giden yollara ulaşmaktır. O’nu anlamak güneşi sağ eline ayı sol eline de verseler dimdik durmak, iyi ve güzelliğe dair ne varsa bizi ona yönlendiren bu davadan asla vazgeçmemektir. O’nu anlamak sevmektir. Toprağı, kuşları, ağaçları, gökyüzünü ve insanı sevmektir. Zalimin karşısına dikilmek mazlumun elinden tutmaktır. Kurtuluşa giden yollarda kolaylığı benimsemektir.

O’nu anlamak dürüst ve samimi olmaktır. O’nu anlamak insanların verdiği ezalara, sıkıntılara sabretmektir. Sabrı en güzel şekilde temsil etmek, hakkını vermektir. Taif dönüşü yüzü gözü kan içinde de olsa dilden duayı düşürmemek, yüreğe merhameti işlemektir.

O’nu anlamak anneye, babaya öf bile dememektir. Vefayı kuşanmaktır. Hicret etmek zorunda bırakıldığı topraklar için gözyaşı dökmektir.

O’nu anlamak ilmi sevmektir. Âlime önem vermektir. Yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak için öğrenmek ve öğretmektir. O’nu anlamak şükretmeyi bilmektir. Açlıktan karnına iki taş bağlasa da şükrü dilden ve kalpten düşürmemektir. O’nu anlamak sıla-i rahimin hakkını vermek akraba ile iyi geçinmektir. Arkadaşına güven vermek ve arkadaşının güven duyduğu biri olmaktır. Sadece arkadaşının değil kâinatın güven duyduğu biri olabilmektir. O’nu anlamak elinden ve dilinden emin olunan bir mümin olabilmektir. O’nu anlamak üstünlüğü ancak takvada aramak ve bize dayatılan türlü türlü üstünlük vasıflarına karşı başkaldırmaktır.

O’nu anlamak özgürlüğe giden yolu bulmak ve Allah’a secdede özgürlüğü tatmaktır.

O’nu anlamak, hayatı anlamlandırmaktır.

O’nu anlamak ölümün diriliş olduğuna inanmaktır.

O’nu anlamak Kur’an-a sımsıkı sarılmaktır.

O’nu anlamak huzurun ve güvenin İslam da olduğuna inanmaktır.

O’nu anlamak O’nun Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna iman edenlerden olmaktır.

O’nu anlamak hayatı bir denge üzerine yaşamaktır.

O’nu anlamak Allah’ın bize içimizden birini Peygamber olarak gönderdiğine inanmaktır.

O’nu anlamak Allah’tan sabırla ve namazla yardım dileyenlerden olmaktır.

O’nu anlamak “kişi sevdiği ile beraberdir” diyen ve iman etmenin en önemli unsurlarından birinin de birbirimizi sevmek olduğunu belirten peygamberi ve peygamberin davasını yeniden yeniden sevmek ve yeniden yeniden iman edenlerden olmaktır.

O’nu anlamak bütün hayatımızı ve ölümümüzü O’nun gibi İslam’a adamaktır.

O’nu anlayanlardan ve O’na benzeyenlerden olma duasıyla. Vesselam.

 

Bu yazı toplam 1405 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.