PROF. DR SABRİ ORMAN VEFAT ETTİ

20.05.2020
PROF. DR SABRİ ORMAN VEFAT ETTİ

 Kahtamızın yetiştirdiği güzide  insanlardan Prof. Dr. Sabri Orman Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

 

 

 

 

   

    "Kazasker Mustafa İzzet Efendi on dokuzuncu yüzyılın abidevi şahsiyetlerinden biri idi. Selanik, Mekke, İstanbul payeleriyle Anadolu kazaskerliği payesini almış ve bilfiil Rumeli kazaskeri olmuştu.  “Hattatlar içinde en iyi musikişinas, musikişinaslar içinde en iyi hattat” olarak kabul edilirdi. Hâlâ hayranlıkla seyrettiğimiz Ayasofya Camiindeki anıtsal yazılar onun eseridir. Menkıbeleşmiş bir hayata imza atan dört dörtlük bir kültür ve sanat adamı... 1876 yılında vefat edip Tophane’de İsmail-i Rumî dergâhına gömüldüğü sırada Mustafa İzzet Efendi’yi özetleyen bir ses yükselmişti: 'Efendiler, buraya gömdüğümüz bir tabut değil, bir maarif sandukasıdır!'

   Bugün biz de Karcaahmet mezarlığına, iki yaşlı servi ağacının arasına bir maarif sandukasını gömdük. Prof. Dr. Sabri Orman dostumuz yirminci yüzyıldan yirmi birinci yüzyıla devreden hayatıyla bir maarif, marifet ve irfan külliyatı olarak, çekilmez hale gelen kasvetli asrımızda soluklandığımız baharımız gibiydi. Her şeyden ve herkesten ümidimizi kestiğimiz anlarda aklımıza o gelir ve Sabri Orman’ın bulunduğu bir dünya hâlâ yaşanmaya değerdir diye yeniden umuda avdet ederdik. Tertemiz, zik zaksız bir hayat yaşadı ve asla yanlışa ve yamuğa prim vermedi. Tek başına bir fazilet abidesiydi. Benden, faziletin resmini yapmam istense, tereddüt etmeden, eğilmeden yürüyen bir Sabri Orman resmi çizerim. Çok değerli eserler verdi ve akademik dünyamıza öğrenciler yetiştirdi. Ama onun en önemli eseri bizatihi yaşadığı hayatı idi. Bu hayatı ilmik ilmik dokuyuncaya kadar ne büyük fedakârlık ve çilelerle sessiz bedeller ödediğini yakından bilirim. Ölümüne kalbimizle ağladığımız ama hayatına gönülden imrendiğimiz bir erdem kahramanını uğurladık bugün. Kabri cennet bahçesi olsun!"    

Bedri MERMUTLU

 

 

Bu haber toplam 1078 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.