ALİ ŞERİATİ YE GÖRE NE YAPMALI

11.02.2016 10:39:47
ALİ ŞERİATİ YE GÖRE NE YAPMALI

ALİ ŞERİATİ NE YAPMALI?

Tarih tecrübesi; Dinin toplumlara kişilik ve özgüven veren ve yabancı unsurlar karşısında bağımsızlık ve direnç kazandıran en güçlü etken olduğunu göstermiştir. Sömürü ise küresel saldırısını gerçekleştirirken, milletler arasında özellikle de ileri dinlerin mensubu milletler arasında manevi ve siyasi nüfuzuna en büyük engel olarak dini görmüştür. Sömürü hissetmiştir ki bir toplumun seri bir biçimde yeni tüketim pazarına dönüştürülmesi ve insanların batı üretimine bağlı olarak sadece ve sadece ihtiraslı ve sefil boğazlardan ibaret varlıklar haline getirilmesi önünde; direnişi, dayanmayı ve insani bakımdan gıdalanmayı sağlayan en büyük etkenin bir toplumun “kültürel asaleti” , “tarihi kişiliği” ,ve “ sağlam geleneksel şirazeleri”olduğunu anlamıştır. Tüketim endeksli içi boş modernizm hastalığının baskıcı ve dayatmacı sirayetine ve küresel ruhun bütün insanları tek tipleştirmesine ancak bunlar direnebilir.

Sömürü, özellikle sahneye çıkışının başlangıcında; Taassuba saldırma adına din ile, irticanın mahkum edilmesi adına tarih ile, köhneliği ve hurafeleri çökertme adına da gelenekle boğuşmaya başladı. Böylece tarihsiz, geleneksiz, kültürsüz, dinsiz, hiçbir şeysiz ve sonuçta kişiliksiz bir halk, sömürünün maddi ve manevi sultası karşısında savunmasız bir halk meydana getirmekti amacı.

Batı, küresel sömürgecilik ve yeni iktisadi emperyalizmin eşiğine gelmeden önce İslamı iyi tanıyordu. Batı, yüzlerce sahnede ve yüzlerce yıl boyunca doğuda ve batıda İslamla yaka paça olmuştu. İslamın gücünün toplumsal olarak zayıfladığı, dini tefrikalara düştüğü ve siyasi parçalanmalara uğradığı dönemlerde yani haçlı savaşları döneminde bile İslam’dan esaslı yaralar almıştı.

Batı sömürgeciliği, şimdi sırtında ve bağrında binlerce devrin yarasını taşıdığı İslam tehlikesini düşünmeden nasıl onun toprağına adım atabilir, nasıl toplumunun kalbine nufuz edebilir, nasıl ümmetini kargaşaya düşürüp ülkesini yağmalayabilir, nasıl şehrini bir pazara çevirebilir ve nasıl halkını kof içi boş ve içeriksiz mukallitlere dönüştürebilir. Onu yarı aydın eliyle bertaraf etmeden ya da yarı molla eliyle felç etmeden ya da mevhum ıvır zıvırla meşgul etmeden nasıl pervasız ve fütürsuzca topraklarının kalbine ayak basabilir?

Boşluğa düşmüş, yabancılaşmış ve bezmiş nesli kendine getirebilecek ve toplumuyla yeniden irtibatlandırabilecek, düşüncenin özünde ve gerçek islamın ruhunda var olan o inkılâbın olağanüstü gücüyle dinin şu anda donmuş durumdaki muazzam gücünü ve maddi enerji kaynakları ile dolu yer altı kaynakları gibi gizli kalmış ve boşa gitmekte olan uçsuz bucaksız iman gücünü ortaya çıkarıp arındırarak tarih, ruh, uygarlık, düşünce ve hayatımızı harekete geçirme yolunda kullanabilecek olanlar ancak islamı bilen aydınlardır. Şimdi bizim derdimiz de bu dermanımız da. Başlaması gereken, fikri bir devrim ve İslami bir rönesanstır.

ÖYLEYSE NE YAPMALI?

Hedefler

1-Toplumun dindarları ve özgür insanları bir araya gelmelidir.

2-Halk kitlesi, iman ve kaderinin önüne kurulmuş olan cehalet ve hurafeler tuzağından kurtarılmalıdır.

3-Batının kültür makinesinin ürettiklerini tüketmek yerine artık kendi sözümüzü söylemenin güç ve cesaretini kendimizde bulmalıyız.

4-Kendi insani, kültürel ve itikadi özümüze dönmeliyiz.

5-Tarihin karanlık çağlarının kalın katmanları altında gömülü ve varislerinin kendinden yararlanma liyakatini yitirdikleri manevi ve kültürel kaynakların ortaya çıkarılması gerekir.

6-Toplumun düşünce ve ruhunu felç edip zehirlemiş olan hurafelerle fikri ve ilmi mücadele vermek gerekir.

7-Bağımsız bir fikir hareketi oluşturmak, fikir ve inanç sermayesi yanında para gücünü de takviye ederek genç nesilde bilinç düzeyini yükselterek doğru bilgilenmeyi sağlamak ve ideolojik direniş gücünü beslemek gerekir.

8-İmanı, inancı, özbilinci ve insani değerleri fesat bataklığında boğmak için toplumun ahlaki çöküntüsünü hedefleyen projelere ve akımlara karşı keskin bir düşünce akımı oluşturmak gerekir.

9-Dünyanın bugünkü görüş ve düşüncesini şekillendiren bütün fikir konularının, ekollerinin ve ideolojilerin ele alınması gerekir.

10-İslami bir Rönesans meydana getirmek Yani ilk islamın yeniden doğuşunu sağlamak gerekir.

 

Burada zorunlu olarak şu soru gündeme gelir; Bu hedeflerin gerçekleşmesi için Ne Yapmalı? Ya da Nereden Başlamalı? Veya Kim Başlamalı? Tabiî ki Müslüman Aydın!

Ali şeraiti bu hedeflere ulaşmak için Toplumu bilinçlendirme sorumluluğu taşıyan Müslüman aydına önemli bir rol biçmektedir.

Ali Şeriatiye göre Başlangıcından beri felsefe ve hedefi “aydınların hüseyni olarak irşadı”olan hüseyniye-i irşad ekolünün islama ve Müslüman topluma hizmet etmenin yeni yollarının arayışında olan bütün sorumlu aydınların ve yükümlü Müslümanların bilinçlendirilmeleri için bir eylem planı anlamında belirlediği programı uygulanmalıdır.

Bu programı uygulamak için mümkün olan her düzey ve ölçüde, kendi toplum ve dini için bir şeyler yapmaya çalışan herkes ülkenin her yanında küçük büyük İslami kuruluşlar kurmalıdır. Böylece irili ufaklı bütün çabalar azar azar, doğal ve cebri olarak birbirine eklenir ve bütün toplumda İslami bir hareket geniş ve güçlü bir inanç akımı meydana getirir.

PROGRAM

1-ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ

A-İslamiyet araştırma grubu.  B-İslam Tarih grubu.  C-İslam kültürü ve bilimleri grubu.  D-Sosyal bilimler grubu.  E-İslam ülkeleri grubu.  F-Edebiyat ve sanat grubu

2-ÖĞRETİM BÖLÜMÜ

A-İslamiyat.  B-Kuran araştırmaları.  C-Tebliğcinin eğitimi.  D- sanat grubu.  E-Dil ve edebiyat grubu

 

3-TEBLİĞ BÖLÜMÜ

A-Dini vaaz ve konuşma.  B-Bilimsel konferanslar.  C-Bilimsel kongre, seminer ve söyleyişiler

4-KURULUŞLAR

A-Yayınevi.  B-Matbaa.  C-Çeviri.  D-hac ve şiarlar.  E-Kitap belge ve doküman merkezi.  F-Gezici kütüphane.  G-Basın yayın.

1-ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ

Araştırma bölümü bünyesinde altı araştırma grubunu barındırmakta olup her biri alanında uzman bilim adamlarının gözetimi altında çalışır ve grupların sorumluları, genel hedefler ile gruplar arası çalışma uyumunu ve bilimsel proje ve programları belirleyen “araştırma üst kurulu” nu oluştururlar.

A-İslamiyat araştırma grubu

Bu grubun temel hedefi bir din olarak İslam’ın, yani İslam akide ve düşünceleriyle hükümlerin ruhu ve felsefesinin hakiki olarak anlaşılıp tanınmasıdır. Araştırmanın esas kaynakları ise kendileri sayesinde islamın anlaşılır olduğu şu beş kaynaktır.

a-Allah b- Kuran  c- Peygamber  d- Yetişmiş örnek şahsiyetler  e- Medine

B-İslam Tarihi grubu

Kuran Tarihe olağanüstü önem verir. Kuranda tarihe, düşünmeye, araştırmaya kavimlerin ve iktidarların serüvenlerinden ve tarihin olaylarından ders almaya oldukça kesin bir vurguyla dikkat çekilir. Kuran her yerde tarihin günümüz insanın hizmetinde olduğu ve bugünü aydınlatmak ve tarihin yasalarını, toplumların değişimini ve kendilerini insanlara ebedi gibi gösteren güçlerin doğup ve öldüklerini bilmek için bir araç olarak seçilmesi esasını vurgular. İslam tarihi grubu işte böyle bir bakış ve hedefle İslam tarihi alanındaki bütün bilim adamlarının ve araştırmacılarının yardımıyla programını düzenleyecektir.

C-İslam kültürü ve bilimleri grubu

İslam felsefesi, bilim felsefesi, sosyal bilimler ve pozitif bilimlerin ortaya konmasında ya da kemale erdirilmesinde Müslümanların rolü ve onların günümüz avrupasına miras bıraktıklarının araştırılması.

D-Sosyal bilimler grubu

İslamın çeşitli dönemlerindeki yönetim sistemlerinin, İslam toplumlarında toplumsal ve siyasi kurumlar(hilafet, yargı, hisbe, ordu, beytülmal vb) toplumsal ve iktisadi sınıf ve grupların(seyyidler, kadılar, fakihler, esnaf ve sanatkârlar vb)araştırılması.

E-İslam ülkeleri grubu

Aydın ve okumuşların İslam ülkelerini tanıması, bu ülkelerin her birinin tarihi, coğrafyası, inançları, görenekleri ve dini özellikleri, siyasi sistemi, fikri ve toplumsal hareketleri, düşünürleri, yazar ve bilginleri hakkında bilgi sahibi olması kültür bakımından önemli bir işlev görecektir.

 

F-Edebiyat ve sanat grubu

Sanat insanın yaratıcı ruhunun tecellisidir. Sanatın dinle köklü bir akrabalığı vardır ve insanlık tarihi boyunca her dönemde ve bütün medeniyetlerin, kültürlerin ve dinlerin içinde toplumların ilkel ya da ileri aşamalarında bu ikisinin birbiriyle sürekli ve oldukça yakın bir bağlantısı olmuştur. Bütün değerleri yıkan, şirazeleri dağıtan, toplumu kirletip kanları zehirleyen ve İslama doğrudan ve daha çok da dolaylı olarak saldıran laubali, bozguncu ve sapkın sanatla savaşmak gerekir.

Edebiyat ve sanat grubunun eylem planı aşağıdaki araştırma alanlarından olacaktır.

a-islam edebiyatı ve sanatı

aa)Edebiyat

*Kuranın edebi ve sanatsal yönü *Nehcu’l belaganın edebi değeri *edebi ekoller *yazarlıkta üsluplar ve büyük yazarlar *şiir ekol ve üslupları ile şiir türleri. *edebi sanatlar  *dine özgür şiir ve edebiyat gibi.

ab)İslam sanatı

*İslam mimarisi *süsleme sanatları *resim ve minyatür *gösteri sanatları *Şehircilik *hat ve hattatlar *dine özgü sanat gibi

b)Yeni sanat ve edebiyat

ba)Yeni şiir ve edebiyat

*Yeni yazarlar, üsluplar ve büyük çağdaş yazarlar *çağdaş arap şiiri *toplumsal ve sömürü karşıtı edebiyat ve şiir. *günümüz İslam dünyası edebiyat ve şiirinde Filistin *İslam uluslarının seçkin eserlerinin tanıtılması gibi

bb)Yeni sanat

*Büyük sanat ekolleri *modern sanat ve çağdaş sanatın seçkin simaları *sanatla toplum, sanatla din ve felsefeyle sanatın misyonu arasındaki ilişki gibi

c-Sanat faaliyetleri

*film grubu (belgesel, tarihi, blimsel fikri ve ahlaki filmlerin seçimi hazırlanışı ve gösterimi, dublaj, film yönetmenliği, Oyun, film çekimi)

*gösteri grubu*fikri tarihi ve İslami senaryo ve piyeslerin tercüme ve telifi*resim grubu *gösteri sanatı eğitimi *sanat konularına ilişkin bilimsel konferanslar.

2-ÖĞRETİM BÖLÜMÜ

Hüseyniye-i İrşad’ın öğretim bölümünde beş bölüm bulunmaktadır.

A-islamiyat

a-Tevhid  b-tarih felsefesi  c-toplumbilim  d-antropoloji  e-ideoloji  f-ideal toplum  g-ideal insan h-insan ve yaratılış felsefesi ve hedefi.

B-Kuran araştırmaları

a-kuran öğretimi ya da metin inceleme dersi b-metin tefsiri ve tahlili c-çeşitli boyutlarıyla Kur’an konuları üzerine araştırmalar.

C-Tebliğcinin eğitimi

a-arapça öğrenimi ve arapça konuşma pratiği b-ingilizce öğrenimi ve İngilizce konuşma pratiği c-bilimsel yönteme göre Kur’an tefsiri ve tahlili d-islamın toplumsal ve siyasi tarihine çözümlemeli yaklaşım e-uygulamalı İslam hukuku f-konuşma sanatı ve hitabet alıştırmaları

D-sanat grubu

a-resim ve fotograf sergileri b-film ve gösteri grubu  (İslam tarihini düşünce ve tarih açısından aydınlatan oyunların sahnelenmesi)

E-Dil ve edebiyat grubu

a-edebi metinler b-düşünce bakımından değerli olan büyük yazarların eserleri.

3-TEBLİĞ BÖLÜMÜ

a-vaaz ve hitabet b-dini kutlama, yas törenleri ve şiarların ululanması c-film ve tiyatro d-Hac ve hac felsefesi öğretimi

4-KURULUŞLAR

a-Belge, istatistik ve Araştırma merkezleri kuruluşu b-gezici kütüphane kuruluşu c-matbaa kuruluşu d-Yayınevi kuruluşu e-basın kuruluşu f-çeviri kuruluşu g-Hac ve İslam şiarları kuruluşu.

 

Bu geniş projenin gerçekleştirilmesinde, herkesten çok bilinç sahibi değerli din mercilerinin, ilim havzasına mensup alim ve fazılların ve ayrıca üniversitelerin değerli hocalarının, araştırmacılarının, yazarların, mütercimlerin ve çeşitli sosyal bilim dalları uzmanlarının yardım ve yönlendirmelerini bekliyoruz. Bu büyük yolda, her adım, herkesin adımı islama bir hizmettir. İslama hizmet gerçeği bu hedefler karşısında herkesi sorumlu kılmaktadır. Ne kadar çok bilinç ve imkân, o kadar çok sorumluluk…

ALİ ŞERİATİ, NE YAPMALI, FECR YAYINLARI

 

Bu haber toplam 3029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.