"SEZAİ KARAKOÇ VE DİRİLİŞ NESLİ" PANELİ DÜZENLENDİ

25.12.2021 19:34:49

"SEZAİ KARAKOÇ VE DİRİLİŞ NESLİ" PANELİ DÜZENLENDİ  

Eğitimle Diriliş Derneği tarafından, Biruni Kitap Kahve’de Sezai Karakoç anısına “Sezai Karakoç ve Diriliş Nesli “ adlı panel düzenlendi. Programın moderatörlüğünü eğitimci İrfan Çelenk yaptı. Programa konuşmacı olarak eğitimci Cahit Çelebi ve eğitimci İbrahim Kökpınar katıldı. Program, moderatör İrfan Çelenk’in açılış konuşması ile başladı. Çelenk konuşmasında:

“O, İslam Medeniyeti binasında kendini işçi olarak gören biriydi. Yapılan her eylemin Allah rızası için olması gerektiğini ifade eden bir mü’min idi. “
Daha sonra sözü alan İbrahim Kökpınar konuşmasına Sezai Karakoç’un Mona Roza şiiriyle başladı. Devamında şu hususlara değindi.
 “Sezai Karakoç’u üç bölümde inceleyeceğiz: Birincisi sanatçı olarak Sezai Karakoç, İkincisi düşünür olarak Sezai Karakoç, üçüncüsü ahlak adamı Sezai Karakoç. Özellikle son 30 yılda İslami camiada yetişen bireyler Sezai Karakoç’a çok şey borçludur. Karakoç sağ ve solun çekiştiği dönemde İslam merkezinde önemli bir yer tutmuştur. Gürültüden uzak, reklamlardan uzak ve fotoğrafını ön sırada çektirmeyi düşünmeyen ve gayeleri her türlü kültür yabancılaşmalarını önlemek, yerli düşünmeyi hakim kılmak olan şair grubu -Erdem Beyazıt, Akif İnan, Alaaddin Özdenören, Cahir Zarifoğlu- önce Diriliş Dergisi tarafında görülmüşler ve seslerini orada duyurmuşlar. Karakoç’un tecrübesi ve birikiminden yararlanarak kendi kişiliklerini bulmuşlardır. Her çağın bir şairi vardır, çağımızın şairi de Karakoç’tur. Karakoç eserleri ile bir annenin çocuklarını emzirmesi gibi cağının çocuklarını emzirmiştir. “
İbrahim Kökpınar’ın konuşmasından sonra program moderatörü sözü diğer konuşmacı olan eğitimci Cahit Çelebi’ye verdi. Çelebi konuşmasında özetle şu noktalara temasta bulundu:
“Biz bu dünyada niye varız sorusuyla başlıyor Sezai Karakoç. Ona göre medeniyetlerin her zaman iki yönü olmuştur. Hayata bakış yani hayatı dizayn etme, ölüme bakış ve ölüm ötesi üzerindeki düşüncelere göre davranış. Medeniyetlerin bir yüzü hayata dönükse öbür yüzü ölüme dönüktür. İnsanlık tarihinde ilk medeniyetlere yön verenler ve medeniyetler çığırından çıktığında onu ana çizgisine geri getirenler peygamberler olmuştur.
Sezai Karakoç medeniyetin ilk insandan itibaren var olduğunu, ana çizginin sürekli Allah tarafından gönderilen peygamberler tarafından uyarıyla insanlara yön verdiğini ifade ediyor. Böyle bir iddiası var ve bu iddiasına şahsen ben de katılıyorum. Allah bizi başıboş bırakmadı. Bize bir hayat felsefesi verdi, bir yaşam felsefesi verdi. Karakoç’ta metafiziğin temeli dindir. Bu dünya ancak öbür dünya ile anlam kazanır diyor Karakoç. Bunun da temelinde diriliş vardır diyor.
 KAYNAK: https://www.gencdirilisdergisi.com/?panel/sezai-karakoc-ve-dirilis-nesli-335h.htm
 


Bu haber toplam 756 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Salih
25 Aralık 2021 Cumartesi 20:27
20:27
Emeği geçenlerden Allah razı olsun
88.253.2.39
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.