Vaize Çevik:” İnfak, Nifakın Panzehridir”

Vaize Çevik:” İnfak, Nifakın Panzehridir”

Vaize Çevik:” İnfak, Nifakın Panzehridir”

 

Kâhta İlim Yayma Cemiyeti Hanımlar Komisyonunun organize ettiği, konuşmacı olarak İlçe Vaizesi Berra Çevik’in katıldığı bu ay ki Adab-ı Muaşeret dersinde “İnfak Adabı” konusu işlendi.

Vaize Berra Çevik “İnfak kelimesi, ne-fe-ka kökünden gelir. Bu kök çıkma ve gitmeyi ifade eder. “Köstebek yuvası” anlamına gelir. Nereden girip nereden çıktığı belli olmadığı ve yeraltında hareket ettiği için iki deliği vardır. Kalbinden iman çıktığı için insana, münafık denir. Nifak tek dünyalılığın, infak iki dünyalılığın ifadesidir. Münafıklar için sadece bir dünya vardır, infak edenler için ise tünelin bir ucu bu dünyaya öbür ucu ahirete açılır. Nifak, ikiyüzlülüğün, infak iki dünyalılığın göstergesidir. Münafık tek dünyalı olduğu için infak edemez, infak nifakın panzehiridir.” şeklinde konuşmasına başladı.

Vaize Berra Çevik “İnsan bilmelidir ki sahip olduğunu zannettiği hiçbir şey onun mülkü değildir, o sadece bir emanetçidir. Mülkün sahibi Allah’tır. Dilediğine dilediği kadar verir, kimine kiminin eliyle verir. Fakirin bizim malımızda hakkı vardır…

Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validelerimiz fakirlere bir şey gönderdikleri vakit, götürene fakirin ne gibi dua ettiğini ezberlemesini tembih ederler ve kendileri de o fakir için aynı şekilde dua ederlerdi. Böylece duamız onun duasına karşılık olsun, derlerdi. Sadakaya karşılık olur diye fakirlerden dua bile beklemezlerdi. Çünkü dua, sadakaya karşılık gibi olur.

Ali İmran suresinin 92. Ayetinde “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça birre (hayrın kemal noktasına) eremezsiniz…” buyurarak, kendisine yakınlık kazanma hususunda yüksek bir kulluk hedefi gösterir. Kendimizi fakirin yerine koyup, kendimize nasıl infak edilmesini isteyeceğimizi düşünerek ona göre tasadduk etmeliyiz.

Bakara suresinin 271. Ayetinden yola çıkarak sağ elinin verdiğini sol elin görmeyeceği şekilde vermek gerekir. Bu şekilde infak edenler, günahları affedilen ve kıyametin dehşetli anında arşın gölgesi altında bulunacak olup mesut kimselerdir. Öte yandan “hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir”. Kendi gücümüzün yetersiz kaldığı yerde insanların derdine ilaç olmak gerekir, öncü olmak gerekir…” cümleleriyle konuşmasına devam etti.

Vaize Berra Çevik; ”Velhasıl infak ehli bir mümin, merhametlidir, diğerkâmdır. Sırf kendi menfaatini düşünen, kaba, bencil ve cimri insan tipini Rabbimiz reddediyor. Bu itibarla başkalarının mesuliyetini omuzlarımızda hissettiğimiz oranda kendi mesuliyetimizin hesabını kolay verebileceğimizi unutmamalıyız. Rabbimiz, edep ve nezaket ölçüleri içerisinde sırf rızayı ilahiyi, ümit ederek infak edebilmeyi nasip etsin.” şeklinde dua ederek konuşmasını sonlandırdı.

Program, Cemiyet’in ikramlarıyla sona erdi.

 

 



Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.