İlim Yayma Cemiyeti’nde “Nitelikli Okuma ve Anlama Teknikleri” Programı Yapıldı

20.05.2020
İlim Yayma Cemiyeti’nde “Nitelikli Okuma ve Anlama Teknikleri” Programı Yapıldı

 İlim Yayma Cemiyeti’nde “Nitelikli Okuma ve Anlama Teknikleri” Programı Yapıldı

İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesi’nde her ay düzenli olarak yapılan, konuşmacı olarak Rehber Öğretmen Bilal Akgül’ün katıldığı Gençlerle Başbaşa programında bu ay “Nitelikli Okuma ve Anlama Teknikleri ” konusu işlendi.

Çalışmanın başarı göstermenin olmazsa olmazı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Bilal Akgül, yapılan çalışmanın nitelikli olmasının da önemli olduğunu söyledi.

Yapılan okuma ve ilmi çalışmalarda öncelikli salih niyetin olması gerektiğini dile getiren Akgül konuşmasına şöyle devam etti:” İlim öğrenmek her erkek ve kadına İslam’da farz kılınmıştır: ”De ki: Rabbim ilmimi arttır.” ( Taha 114) Birinci olarak talip olunan bilgi ile ilgili halis bir niyetin olması elzemdir”

Okuma zamanının önemli olduğunu dile getiren Akgül, talebenin yaptığı çalışmaların önemine, önceliklerine ve hedeflerine göre okuma zamanını iyi planlaması gerektiğini, özellikle akşamın son zamanları ile sabahın ilk zamanlarının dikkati yoğunlaştırma ve ezbere çalışmaları için önemli olduğunu söyledi.

Okumaya hazırlık sürecinde âlimlerimizin ve bilginlerimizin değişik uygulamalarının olduğunu belirten Akgül, rahmetli Nuri Pakdil’in takım elbise giyip, saçlarını taraması, sonra usulca okuma masasına yanaşmasının, okumaya ve ilme biçtiği konumu anlama açısından takdire şayan olduğunu dile getirdi. Bu anlamda okumaya hazırlık sürecinin de önemli olduğunu ifade etti.

Güzel soru sormanın ilmin yarısı olduğunu belirten Akgül, Gazali’nin iyi bir sorunun ilim hazinelerinin anahtarı olduğunu ifade etti. Yapılan okumalarda veya öğrenmelerde öğrencinin soru sorabilmesinin öğrenmelerinin kalıcılığına ciddi bir etkide bulunacağını söyledi.

Ezbere vakitlerinin iyi ayarlanması, tekrara önem verilmesinin, yapılan öğrenmelerin mutaraha (karşılıklı tartışma) ile pekiştirilmesinin, yazı yazmanın ve not tutmanın, kılavuz kullanarak okumanın, bir dalda uzmanlaşmanın, yapılan okumalara hem dikkati arttıracağını hem de kalıcılığını arttıracağını söyledi.

Akgül, Burhaneddin Zernuci’nin yaptığı şu alıntı ile konuşmasını bitirdi: ”Hoca, arkadaş ve branş seçmekte toprağın durumuna bak, ondan örnek al. Toprak ekili olduğu zaman ona “day’a-geliri olan arazi” denilir. Toprak üzerinde ağaç bulunduğu zaman ona “hadika-bahçe” denilir. Toprağa bakla, sebze ekildiği zaman  “bostan” denilir. Toprak, dikenli ve boş olduğu zaman ona “çorak arazi” denilir.”

Program soru cevap faslı ve akabinde Cemiyet’in ikramı sona erdi.

 



Bu haber toplam 964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.