TARİHİN İZİNDE’NİN BU BÖLÜMÜNDE OSMANLI’DA MİSYONERLİK FAALİYETLERİ KONUŞULDU

17.01.2022 22:23:07
TARİHİN İZİNDE’NİN BU BÖLÜMÜNDE OSMANLI’DA MİSYONERLİK FAALİYETLERİ KONUŞULDU

 

 

TARİHİN İZİNDE’NİN BU BÖLÜMÜNDE OSMANLI’DA MİSYONERLİK FAALİYETLERİ KONUŞULDU

 

İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesi’nin youtube hesabından (https://www.youtube.com/c/%C4%B0ycKahta) iki ayda bir canlı yayınlanan “Tarihin İzinde” programının bu bölümünde “Osmanlı’da Misyonerlik Faaliyetleri” konusu konuşuldu. Osmanlı’da Misyonerlik Faaliyetleri üzerine araştırmaları, tebliğleri ve kitapları bulunan, İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü öğretim elemanı Dr. Mehmet Ali Doğan program konuğuydu.

Konu üzerine sunum yapan, seyircilerden ve sunucudan gelen soruları cevaplayan Mehmet Ali Doğan özetle şunlara değindi:

Misyonerlik evrensel dinler ve özellikle Hıristiyanlık bağlamında dinin yayılması amacıyla yapılan sistematik hareketlerdir. Osmanlı Devleti’ne Katolik, Ortodoks ve Protestan misyonerler gelmiştir.

Misyonerler ve Osmanlı arasında önceden belirgin bir sıkıntı yok iken misyonerlerin zamanla sayılarının ve faaliyet alanlarının artmasıyla birlikte Osmanlı ile olan problemleri de artmaya başlamaktadır.

Müslümanları ve yahudileri hristiyanlığa dönderemediklerini gören misyonerler, çalışmalarını “nominal(sözde)” hristiyanlar üzerine yoğnlaştırmışlardır. Avrupa ve Amerika’da kurulan misyonerlik teşkilatları dünyanın her tarafına misyoner yollamışlardır.

Dünyada nerede bir misyonerlik teşkilatı kurulursa kurulsun ilk hedef Osmanlı’dır. Bunun sebebi ise Kudüs’tür.

Osmanlı’ya gelen bu Amerikalı misyonerler bölgede çok çeşitli konularda araştırmalar yapmışlar ve çalışmalar yürütmüşledir. Osmanlı Devleti’ne dair edindikleri bilgileri itinayla rapor etmişler, hatta hava sıcaklığını rapor ettikleri dahi olmuştur.

Misyonerlik faaliyetleri hrisyanların bağışlarıyla çalışmalarını yürütebilmişlerdir. Kazanmak istedikleri insanlara ulaşmak için çok farklı hizmet kollarına el atmışlardır. Bu hizmet kollarından en öne çıkanları sağlık ve eğitim hizmetleridir. Okullar açarak çocuklara ve çocukların ailelerine etki etmeye çalışan misyonerler çocuk sahibi olmayanlar yahut okuyacak yaşta çocuğu olmayanlara ulaşmak için de hastaneler, sağlık kuruluşları açmışlardır. Eğitim faaliyetlerini etkin yürütmek için farklı dillerde ders kitapları basmışlardır. Hatta İncil’i farklı dillere çevirmiş, farklı alfabelerle yayınlamışlardır. Misyonerlerin okullarının tercih edilmesinde eğitim kalitesinin de büyük bir payı vardır.

Misyonerler Osmanlı’da çok yoğun bir çalışma yürütmüşlerdir.

Haber: Ö.F KAPLAN

Bu haber toplam 763 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.