ÖRNEK BİR NESLİN YETİŞMESİ YOLUNDA BİLGİ EVLERİ / Köşe Yazısı - Mehmet ORMAN

24.02.2016 17:36:05
Mehmet ORMAN

Mehmet ORMAN

ÖRNEK BİR NESLİN YETİŞMESİ YOLUNDA BİLGİ EVLERİ
İslam Medeniyeti’nde eğitim ve bilim daima önemli bir yer tutmuş, her dönemde bu alanlarda ciddi çalışmalar yapılmış ve önemli projeler geliştirilerek uygulanmıştır. İnsana büyük değer veren İslam, insanoğlunun inşasıile yeryüzünün imarına önemli bir yer vermiş ve bu konular (eğitim, ilim, inşa ve imar) Kur’an Kerim’de titizlikle işlenmiştir:
“Yaratan Rabbinin adıyla oku.” (Alak, 1)
“Ben sana cahillerden olmamanı tavsiye ederim.” (Hud, 46)
“O sizi yeryüzünden (topraktan) yarattı ve sizi yeryüzünü imar etmede görevli kıldı.” (Hud, 61)
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer, 9)
 “Kime ne hikmet verilmiş ise ona büyük iyilik edilmiştir.” (Bakara, 269)
“Allah sizden iman edenleri ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir.” (Mücadele, 11)
“Rabbim benim ilmimi artır de.” (Taha, 114)
İnsanlık tarihi boyunca insanın inşası ve yeryüzünün imarına yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu inşa ve imar çalışmalarından birisi de yadsınamaz bir öneme sahip olan ve yeniden oluşturulmaya çalışılan Bilgi Evleri Projesi’dir.
Yapılan bir araştırmada[1]Bilgi Evleri”nin (Beytü´l-Hikme) yüzyıllara yayılan bir geçmişe sahip olduğu görülmüştür. İlk defa Bağdat´ta Abbasiler döneminde 11. yüzyılda kurulan “Bilgi Evi”, o çağlarda ilk astronomi kitabını İslam Dünyası´nda kaleme alan Müeyyed Bin Bermek, ilk ansiklopediyi kaleme alan Zekeriya Kazvini ve büyük felsefeci Nasreddin Tusi gibi bilginlerin yetişmesini sağlamış ve bu ilim ışığı Bağdat´tan Anadolu´ya, Balkanlar´dan Afrika´ya kadar bütün bir İslam coğrafyasına yayılmıştır.
Abbasilerle başlayan bu proje, Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nde de sürdürülen bir gelenek halini almıştır. Dönemlerinin Bilim merkezleri olan medreseler, imparatorluğun gelişme çağında “Bilgi Evleri”nin mirası üzerinde şekillenmiş ve anatomiden mimariye, felsefeden coğrafyaya kadar pek çok sahada yetkin ilim adamları buralarda yetişmiştir.
Tarih boyunca İslam Dünyası´nda Beytü´l-Hikme adıyla anıla gelen “Bilgi Evleri”, günümüzde de bu tarihi mirasının yeniden inşasıyla gençliğimize ilim ve irfan ışığı yayma çabasındadır.
Günümüzde Belediyelerimizce hayata geçirilen “Bilgi Evleri”, tarihten aldığı bu değerli mirası, bilimin aydınlığı içinde bugünden yarınlara taşıma görevini yerine getirme amacındadır. Henüz tam anlamıyla bu görevin yerine getirildiği söylenemezse de, böyle bir çalışmanın başlatılmış olması, bu görevi yerine getirecek bilgi merkezlerinin açılması yolundaki ilk adımın atıldığının delili olabilir. Tabii başlatılmış olan bu projenin tarihteki misyonu ve vizyonuyla paralel olarak yürütülmesi durumunda ancak bu durum gerçekleşebilecektir. Çünkü an itibarıyla yürütülmekte olan[2] “Bilgi Evleri”, isim birliğinin dışında, maalesef üst amaçları (misyon), metodoloji, yönetim modeli, proje uygulaması bakımından birbirinden kopuk ve uyumsuz görünmektedir. Bazı bilgi evlerinin etüt merkezi, bazılarının sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü yerler, bazılarının da bunlarla beraber değerler eğitimi eksenli, Kur’an-ı Kerim, Arapça ve bazı İslami ilimleri içeren çalışmalar yapan, öğrencilerin okul ve ev dışında zaman geçirecekleri nezih mekânlar olarak işletiliyor olması bu yargının en bariz göstergesidir.
Bununla birlikte “Bilgi Evleri”nin mevcut düzende de ilköğretim çağındaki çocukların yetişmesinde önem rol oynadığı söylenebilir. Ancak “Bilgi Evleri”nin tarihteki misyonunu tam anlamıyla yakalayabilmesi için yeniden yapılandırılmaya gidilmesi gerekmektedir. Yani bilgi evleri bir üst çatı etrafında ortak bir çalışma ve misyon ile yeniden yapılandırılarak faaliyetleri sürdürülmelidir.
Aslında buna yakın bir çalışmanın İstanbul Esenler Belediyesi “Bilgi ve Hikmet Evleri”nde başlatıldığı söylenebilir. Bu konuda detaylı bilgi almak için ilgili belediyelerin internet sitelerine başvurulabilir


[1])  http://bagcilar.bel.tr/icerik/864/106/bilgi-evleri-tarihcesi.aspx

[2]) Star gazetesi s.5 / 1071’den 2071’ bir misyon ve vizyon projesi olarak bilgi evleri/h.akçay 

Bu yazı toplam 3562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.