JAPONYA'DA EĞİTİM-ÖĞRETİM / Köşe Yazısı - İsmail ULUÇAY

3.10.2015 01:31:48
İsmail ULUÇAY

İsmail ULUÇAY

 

 

 

JAPONYA’DA EĞİTİM-ÖĞRETİM


 

Eminim size de bir yapan olmuştur şu espiriyi: “Sana bir iyi bir de kötü haberim var; önce hangisini söyleyeyim?”  Sahi, Japonya hakkında size bir iyi birden fazla da kötü haberim var; önce hangisini söyleyeyim?

Evvel emirde malumunuz olan iyi haberle başlayayım; “Japonya, ekonomide ABD ile yarışmaktadır.”

Kötü haberler neler mi?...

ABD ile boy ölçüşebilen bu topraklar yeraltı kaynakları bakımından çok fakirdir. Üstelik Japonya’nın tarıma elverişli alan miktarı ise sadece %15’tir. Öte yandan tam bir deprem cehennemi olan ülke 2. Dünya Savaşı’nda ABD’nin hunharca atom bombası attığı Hiroşima ve Nagasaki’yi de sınırları içinde bulundurmaktadır.  

Peki bu kötü şartlara rağmen Japon ekonomisini zirve yaptıran Konfüçyus’un kerameti midir?

Asla, kat’a, zinhar…

Eğitim!  

Daha doğrusu eğitime bakış açısı, yüklenen misyon…

Şayet Türkiye’nin sisteminden çok farklı bir sistem beklemekteyseniz, yanılıyorsunuz. Aslında Türkiye’ye benzer bir sistem söz konusu.

Mesela, ülkemizde olduğu gibi Japonya’da da belli bir zorunlu eğitim süresi var; fakat Türkiye’de 12 yıl olan bu süre Japonya’da 9 yıl.

Türkiyeli öğrencilerin başının belası olan sınavlar, optik formlar, doğrular, yanlışlar vesaire Japon öğrencilerin de korkulu rüyası.

Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Japonya’da da eğitim öğretime milli tema hakim.

Ülkemizde yeni yeni kalkmaya başlayan kılık kıyafet zorunluluğu Japonya’da hala devam etmektedir.

Ülkem insanı arasında yaygın olan öğrencileri birbiriyle yarıştırma huyu Japonya’da çok daha popüler durumda.  Vs…

Tüm bu benzerliklerimizle birlikte Japonya’yı dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline getiren faklılıklarımız da var elbette.

Örneğin, Japonya’da 1 Nisan’da başlayan eğitim-öğretim yılı 31 Mart’da sona ermektedir. Üç dönemden oluşan bu süreçte, tatiller bizim ülkemizdeki kadar uzun tutulmamakta ve hem öğretmen hem öğrenci okuldan soğumamaktadır.

Ülkemizde okullar tamamen Milli Eğitim Bakanlığı’nın emri, denetimi ve yönetimi altındayken Japonya’da valilik ve belediyeler okul açabilmektedir. Böylelikle öğrencilerin yerel ihtiyaçları daha kapsamlı karşılanabilmektedir.

Öte yandan, temel eğitim olarak görülen 9 yıllık ilköğretim aşamasında öğrencilere barış, sevgi gibi ahlaki ögeler aşılanmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde ise bu süreçte öğrencilere temel ihtiyaçları nisbetinde davranışlar kazandırılmak yerine onları teoriyle boğacak dersler verilmektedir.

Japonya yüksek öğreniminin bir parçası olan teknik okullar sanayi birimleriyle koordineli hareket edip kalifiye iş gücü yetiştirmektedir. Ülkemizde ise bu koordinasyon son yıllarda dikkate alınmaya başlanmıştır.

Tüm bu ve buna benzer farklılıklar Japonya ekonomisini zirveye taşımıştır.

Lakin!

Bir toplum için ekonomi “herşey” midir? Ki bu toplum müslüman bir toplum ise…

Elbette müslümanlar ekonomide zirve olmalıdır fakat müslüman toplumun gayesi bu olamaz, zira müslüman için para sadece bir araçtır.

 

 

Japon eğitim sisteminden çıkarılacak dersler olabilir fakat bu sistemi pir-ü pak görüp olduğu gibi benimsemek, yahut hatadan münezzeh sanmak safdillik olacaktır. Çünkü “karoşi” Japonca bir sözcüktür ve anlamı “çok çalışmaktan ölmek”tir. İnsanları çok çalışmaktan ölür hale dönüştüren de bu sistem değil midir?


 

İsmail Uluçay

 

kaynakça:

http://efdergi.yyu.edu.tr/makaleler/cilt_I/ozetler/ucar_ozet.htm

http://blog.milliyet.com.tr/japonya-da-egitim-sistemi/Blog/?BlogNo=32817  

http://www.egitimhane.com/turkiye-ile-japonya-egitim-sistemi-arasindaki-farklar-k201-0.html







 

Bu yazı toplam 5710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Selim
9 Ekim 2015 Cuma 11:54
11:54
Fotoğrafta Adidas ilginç.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.