Eğitimle Diriliş Film Okumaları / Köşe Yazısı - Hacı OCAK

13.10.2016 19:14:54
Hacı OCAK

Hacı OCAK

 Eğitimle Diriliş Film Okumaları

Eğitim, hayatımızın her alanında zaruretli olduğundan, ister istemez varlığımızın şekillenmesinde eğitimi göz ardı edemeyiz. İnanan inanmayan herkes için bu, kâinatın kural koyucusunun emridir. İnsanoğlunun başıboş bırakılmadığını, verilen cüzi irade sayesinde sorumluluklarının olduğunu bize bildiren Kuran-ı Kerim’in en çok değindiği konu ise yine eğitimdir.

Her alanda insanın eğitilmesi gerektiğini belirten Allah’ın kitabı, bu konuda bizim için rehberdir ve olması da elzemdir. Çünkü Allah’ın Resulü yaşayan Kur-an’dı ve takipçileri olarak bizim bu bayrağı daha da geniş kitlelere ulaştırmak için büyük bir çaba göstermeliyiz.

Eğitimle Diriliş Derneği’nin her ay periyotlu olarak gösterime koyduğu’’ Film Okuma’’larımızın tahlil çalışmaları devam etmektedir. Dernek olarak eğitimdeki liderlik rolleri, öğretmenin eğitim metotları, öğrenci-veli işbirliğinin anlatılmaya çalışıldığı birkaç filmden bahsetmek istiyorum. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum filmlerimiz gerçek hayattan kesitlerin yoğunlukta olduğu filmlerden oluşmaktadır.

Bunların ilki ‘’Yaslan Bana’’ filmi, bu hayat hikâyemizde bir okuldaki disiplinsizliğin neden olduğu bir ortamı bize aktarmaktadır. Okulda daha önce öğretmen olarak çalışan siyahi bir öğretmenin eğitim metotlarının öğrenci üzerindeki farklılığını bariz bir şekilde görülen bir anlayışı benimsemiş lider ruhuyla, öğrencileri hayata hazırlayan mücadeleci kimliğiyle.

Kendisi, idareyle anlaşamayınca ayrılır ve başka bir okulda idareci olarak çalışmaya başlar. Ayrıldığı okulda her türlü uyuşturucu, şiddet, disiplinsizlik had safhada tekrar belirmeye başlar. Valilik okuldaki bu sorunların üstesinden ancak bu adamın gelebileceğini söyleyerek ona teklif götürülür. Fakat teklifi kabul etmez ve teklifi getiren kişinin kendisinin bir işe yaramadığını söylemesi üzerine çıkan tartışmada kabul eder. Ve okul bir harabeden farksızdır. Kuralları olan inatçı, azimli, kararlı bir yöneticinin dik duruşu, belli bir zaman sonra okulu çok başarılı bir seviyeye getirmektedir.

İkinci filmimi Kara Tahta filmi… Bir grup öğretmenin okutacağı öğrencileri bulabilmek için kırsal kesimlerde öğrenci arayışına çıkmaları ve savaşın sürdüğü dönemlerde kendilerini hem korumak hem de bu mücadele esnasında öğrenci bulabilmektir. Filmimiz bir İran filmidir, belgesel türündedir denilebilir. Sırtlarına geçirdikleri karatahtalarla dağlık alanlarda öğrenci bulabilme uğraşısında olan bir öğretmenlik…

 Bu karatahtalar gelebilecek herhangi bir tehlike karşısında koruma görevini de yapmaktadır. Fakirliğin kol gezdiği köylerde çocuklar, kaçakçılık yaparak ailenin gelirine katkıda bulunmaktadırlar. Yanlarına yaklaşan öğretmenleri görünce tepkileri farklı olabilmektedir. Niçin geldiklerini, amaçlarının ne olduğunu vb sorular sormaktadırlar. Öğretmenler de tek bir amaçlarının olduğunu o da çocuklara okuma yazma öğretmek olduğunu ifade etmektedirler. Ve sadece bir öğrencinin merakı ile yol boyunca adını öğrenme ile ilgili çalışmaları olabilmektedir.

Sırtındaki tahtasıyla öğrenci arayan öğretmenimiz, yaşlı bir grup insanla karşılaşmaktadır. Kendisi de kafileye eşlik eder. Okuma yazma öğrenmek isteyen var mı yok mu diye sorar. Kafile savaştan dolayı göç etmekte ve hepsi canlarını kurtarma derdinde olduklarından hiç kimse öğretmene yüz vermemektedir. İçlerinden biri kendilerine rehberlik etmeleri karşılığında üç ceviz vermeyi teklif eder. Öğretmen teklifi kabul eder. Yolda giderken eşi savaşta vefat etmiş bir bayanla nikâhlanır,

Yol arkadaşlığı kendi yurtları dedikleri yere gelene kadar devam eder. Bayan nikâh kıydığı öğretmenle ayrılır yolun sonunda. Yalnız bir sorun vardır yaşlılardan oluşan bu yurdun kendilerinin olmadığını rehberin yalan söylediğini ortaya atarlar. Rehberlik eden öğretmende kendisinin yalan söylemediğini savaştan sonra bu hale geldiğini iddia eder.

Hepsi bu mu? Tabi ki değil. Zamana ve şartlara göre öğretmen algısı, ihtiyaçlar kategorisinde öğrenmenin yeri nasıl değişebilmekte sorularına farklı cevapların bulunabileceği bir film…

Diğer filmimiz ‘’Masum Hamleler’’…Zeki bir çocuğun ve ailesinin kendisini tam olarak tanıyamadığını davranışlarıyla gösteren, dağınık, umursamaz bir çocuğun satranca olan ilgisini konu edinmektedir.

Annesi çocuğun bu ilgisini ve yeteneğini geliştirmek için farklı arayışlar içerisine girer. Şehrin belli bir yerinde toplanan ünlü satranç ustalarının yanına götürür ücret karşılığında çocuğuyla satranç oynamasını ister. Karşıdaki adam çocuktaki yeteneği görür kendisini aramasını söyler, annesi çocuğu çekiştirerek oradan uzaklaştırır. Daha sonra babasıyla oynar ve oyunu yarım bırakır, babası neden bıraktığını anlamaz fakat annesi nedenini açıklar. Eskiden ünlü satranç ustasından çocuğuna ders vermesi için anlaşır. Her gün yapılan çalışmalar sonucunda çocuk turnuvalarda birinci olur. Ailesinin gurur kaynağı oluverir.

Üçüncü filmimiz’’Ron Clark’ın Hikâyesi”…Bir ilkokul öğretmenin New York’a iş aramaya gelip ve çalıştığı okulda başından geçenleri ele almaktadır. Bay Clark bir İlkokulda çalışmaya başlar. Okulda disiplin sorunu olan bir sınıfı kendisine vermesini ister okul idaresinden. Okul idaresi bu sınıfı kendisine verir. Ve sınıftaki öğrencilerin umursamaz tavırları, derse olan ilgisizlikleri, her türlü bencil davranışı gösteren bu sınıfı acaba nasıl hem akademik hem de davranışsal olarak değiştirebilirim düşüncesi içerisinde günler geçer. Bay Clark ilk önce öğrencileri daha iyi tanımak için velilerle iletişime geçmektedir. Bunda kısmı olarak başarılı olmaktadır. Çoğu aileyi ikna edebilmektedir. Çocuklarının yetenekli olduklarını velileri inandırmaya başarmıştır. Farklı iletişim becerileri sayesinde sorunlu olan birkaç öğrenciyi kazanmıştır. Ailesinden şiddet gören bir öğrenciye yer temin ederek öğrencinin gönlünü fethetmiştir. Bu öğrenci resim yapma konusunda çok başarılı bir performans gösteriyor.

Hem akademik hem de davranışsal olarak gerçekten sınıfta büyük değişimler yapıyor. Başta kendisini istemeyen bir sınıfın sonra öğretmenle birlikte  inanılmaz değişimi…Film görsel bir şölenin insandaki değişime şahitlik etmesi açısından da dikkate değer bir özelliğe sahip.

Eğitimle Diriliş Derneği’nin Film Okumaları’nda izlediğimiz bir diğer film ise “Tehlikeli Oyun” filmidir. Öğrenciler arasında başlatılan ve “Dalga” olarak adlandırılan hareketin kitle psikolojisi açısından nasıl sonuçlar doğurduğunu tecrübe etme açısından önemli bir film.

Davranış değişimimin itici etkenleri nelerdir? Bireye özgüven kazandırmada grup psikolojisinin etkilerinin bilinmesi açısından önemli, eğitimciler açısından bir saha çalışması olarak da görmek mümkündür.

Bunun yanında film grup motivasyonun olası negatif yanları, riskleri ile ilgili olarak da önemli veriler taşıyor.

 

Bu yazı toplam 3350 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.