Gençlerden Fuad Sezgin Hoca Paneli

22.10.2018 13:34:03
Gençlerden Fuad Sezgin Hoca Paneli

 Gençlerden Fuad Sezgin Hoca Paneli

Genç Diriliş Dergisi’nin organize ettiği sezonun ilk paneli Diriliş Kitap Kafe’de gençlerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Bu ay kısa bir süre önce vefat eden bilim tarihçisi Fuat Sezgin’in hayatı ve kişiliği ele alındı. Resul Serdar Karakurt’un (7.sınıf) başkanlık ettiği panele Yusuf Karahan (11. sınıf) ve Bilal Karakurt (11.sınıf) konuşmacı olarak katıldı.

Kur’an tilaveti ile başlayan program, ilk konuşmacı olan Yusuf Karahan, Fuad Sezgin’in hayatından bahsedeceğini söyleyerek konuşmasına başladı. Karahan konuşmasına şöyle devam etti: ”Fuat Sezgin, 24 Ocak 1924’te Bitlis’te doğdu. Altı kişilik bir ailesinin ortanca üyesidir. Annesi Cemile Feride, Babası Mehmet Beydir. İlkokulu Doğubeyazıt’ta okuduktan sonra ortaokulu ve liseyi Erzurum’da okudu. 1943-51 seneler arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde , ‘İslami Bilimler ve Oryantalizm’ alanında otorite sayılan alman oryantalist Hellmut Ritter’in yanında eğitim gördü. Öğrenim bilimlerinin temelinin ‘ İslam Bilimleri’ne dayandığı söylemesiyle bu alana yönelen Fuat Sezgin, 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı. 1954 senesinde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ‘Buhari’nin Kaynakları’ isimli doktora tezini tamamlamasıyla doçent oldu.

Karahan Fuat Sezgin’in, 1960 cuntacılarınca ‘zararlı profesör’ olarak gösterilip üniversiteden atıldığını, 36 yaşında Türkiyeyi bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Karahan sözlerini şunları söyleyerek tamamladı: ”Frankfurt Üniversitesi’nde misafir doçent olarak derslere başladı. 1966 yılında ‘Cabir Bin Hayyan’ tezi ile profesör oldu. 1978 yılında ‘Kral Faysal’ ödülünü kazandı. Fuat Sezgin: Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dâhil 27 dili çok iyi derecede bilmektedir.”

‘Fuat Sezginin kişiliği ve ilmi çalışmaları ’ hakkında konuşacağını söyleyen Bilal Karakurt Fuad Hoca’nın adeta bir ilim aşığı olduğunu, hayatını İslam bilim tarihi çalışmalarına adadığını ifade etti. Karakurt konuşmasına şöyle devam etti: ”Fuat Hoca İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsünde ünlü Alman oryantalist Hellmut Ritter’den (çok zor bir hoca)  dersler almıştır. Hocası Ritter Arap diline adeta âşık biri… Ona göre Arapça dünya bilim diline en çok yakışan dildir. Fuat Sezgin öğretmeni Ritter’in tavsiyeleri ile 6 ay içinde Arapçayı öğreniyor. Fuat Sezgin Türkiye’yi, milletimizi dil öğrenme konusunda tembelliğin tembelliğidir diye eleştirir. Hocası Ritter 32, kendisi 27 dil bilmekteydi. Darbe yüzünden Türkiye’de çalışma ortamı bulamıyor ve yurt dışında çalışmalarına devam ediyor. Eserlerini Almanca yazıyor ve dünya dillerine Almanca’dan çeviriyor… En son Türkçeye çevrilmesindeki etken de ‘Sen sahip çıkmasan başkası çıkar‘ mantığı. 1960 yılında ‘İslami Bilimler Tarihi’ adlı eseri neşrediyor. Dünyadaki bütün el yazmalarını inceleyerek bir eser yazmak istiyor hocası “yapamazsın” diyor ancak müthiş bir azimle eseri yazıyor. Fuat Sezgin 17 saatlik çalışma temposu ile hepimize örnek olabilecek bir yaşam sunmuştur.”

Panel, soru-cevap faslı ile devam etmiştir. Daha sonra Diriliş Kitap Kafe’nin ikramı ile son bulmuştur.

 

Bu haber toplam 1133 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.