Ziya Tepe Hoca’yla Kendini Yetiştirme Üzerine Röportaj

10.04.2017 07:01:45
Ziya Tepe Hoca’yla Kendini Yetiştirme Üzerine Röportaj

Ziya Tepe Hoca’yla Kendini Yetiştirme Üzerine Röportaj

Genç Diriliş: Biz kendinizi tanıtır mısınız?

Ziya Tepe: Kâhta ilçesinin Eski Kâhta köyünde doğdum. Kâhta Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Atatürk Enstitüsü matematik bölümünü okudum.1980 yılında öğretmenlik görevine başladım. Halen TP Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinde görev yapmaktayım.

Genç Diriliş: Eğitim hayatında okumanızdan bahseder misiniz?

Ziya Tepe: İlkokulda okuduğumdan bu yana eğitim ve okumaya karşı daima büyük şevk ve aşkım vardı. Daha ilkokulda iken bizden iki sınıf ilerde olan bir arkadaşım Şeyh Abdulkadir Geylani’nin yazdığı’’ Günyetü’t Talibin-ki hacimli bir kitaptır- kitabından ‘’Cennet-Cehennem’’ bahislerini bizlere okurdu. Bütün maddi sıkıntılara rağmen ortaokul yıllarında gazete alıp okurduk. Üniversitede de matematik gibi bir bölümü okurken dahi ’’Tarih Mecmua’’, haftalık ‘’Hicret Dergisi’’, ‘’Bilim ve Teknik’’ gibi dergilerin sürekli abonesiydim. Sizin anlayacağınız harçlığımın büyük kısmı ilme ve kültürüme veriyordum. Halen küçük çapta da olsa araştırma, okuma, kültürel, ilmi hayatım düzenli olarak devam ediyor. Yani küçük bir İslam kültür arkeoloğu olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Okuma serüvenim uzun bir hikâye sanırım, bu kadarı yeter.

Genç Diriliş: En Çok sevdiğiniz ve beğendiğiniz kitaplar…

Ziya Tepe: En çok etkilendiğim kitapların başında Zeynep el Gazali’nin ‘’Zindan Hatıraları’’; Meryem Cemile-Mevdudi’nin ‘’ Mektuplaşmalar’’ı ile Seyyid Kutub’un Fizilalil Kur’an’’ adlı tefsiridir. Hayatımın en anlamlı ve kıymetli zamanını bu Kur’an tefsirini okurken yaşadım diyebilirim.

Genç Diriliş: İlçemizde ortaöğretimde okuyan öğrencilerin okumalarını nasıl görüyorsunuz?

Ziya Tepe: Dünya ülkelerinden ilkokul aşamasında ortalama 200-300 kitap okuyan ülkeler vardır. Bu şamada okunan kitap sayısına baktığımızda ne kadar çok geri olduğumuz görülür. Dinimiz ilim ve hikmet dini olduğundan bu bahsettiğim ülkelerin bizimle yarışması gerekirken, maalesef bizler bunlarla yarışamıyoruz bile.

Tabi ki bunun birçok nedeni vardır. Başta eğitimcilerimizin kültür ve kitap dünyasından iyi haberdar olmaları ve kendi çaplarından okuma ve çalışmaları gerekir ki öğrencilere de bu değerli eserlerden bol miktarda yararlandırabilsinler ve besleyebilsinler.

Bugünkü çok gelişmiş ülkeler ilim ve bilim sayesinde geliştiğini biliyoruz. Ülkemizde ise bilim hikmet ve kültüre çok çok az önem veriyoruz. Zaten ülkemizde kitap okuma ihtiyacı temel ihtiyaçlar listesinin en altlarında yer alır.

Sizin okulunuzda yani İmam Hatip Ortaokulundaki okuma çalışmaları ümit vericidir. İnşallah Kâhta ilçemizde örnek teşkil edersiniz.

Genç Diriliş: Biz öğrencilere son tavsiyeleriniz nelerdir?

Ziya Tepe: Başta okulumuzu, öğretmenlerimizi ve derslerimizi çok seveceksiniz ve iyi çalışacaksınız ki gelecek vaad edesiniz. Bizler Müslüman çocukları olduğumuz için İslam dinin iyi öğrenip çok güzel şekilde yaşamalıyız.

Kitap okuma hususunda da kendi inanç ve kültürümüzle ilgili klasiklerimizi ve kitapları okuyup önemsememiz lazımdır. Bakınız dünyanın en gelişmiş ülkesi olan ABD’de ortaöğretime yönelik 100 temel eserlerden hiçbir İslam klasiği yoktur.

Benimle yaptığınız bu röportajdan dolayı ve çıkardığınız ‘’Genç Diriliş’’ Dergisi’ne teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. 

Genç Diriliş: Değerli zamanınızı bize ayırdığınız ve bizimle kıymeti bilgiler paylaştığınız biz teşekkür ediyoruz.

Bu haber toplam 3502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.