Uçan: “Her Anne Babanın İlk Vazifelerinden Biri Çocuklarına Allah’ı Anlatmak, Sevgisini Verebilmektir”

Uçan: “Her Anne Babanın İlk Vazifelerinden Biri Çocuklarına Allah’ı Anlatmak, Sevgisini Verebilmektir”

Uçan:Her Anne Babanın İlk Vazifelerinden Biri Çocuklarına Allah’ı Anlatmak, Sevgisini Verebilmektir”

Diriliş Kitap Kahve’de her ay düzenli olarak yapılan Çocuk Gelişimi Söyleşi programının bu ayki konuğu Zeliha Uçan idi. “Çocuklarımıza Allah’ı Nasıl Anlatalım” konusunun işlendiği program yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Uçan konuşmasında özetle şunları söyledi: “İnsanın yeryüzünden varoluşundan beri asırlardır süregelen yaşantısına bakıldığında onun hiçbir zaman dinsiz yaşamadığı görülecektir. İnsanlık tarihi araştırmalarında mutlak manada dinsiz bir milliyet görülmemiştir. İlk peygamber olan Hz. Âdem’den beri yeryüzü çeşitli dinlere sahne olmuştur. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet dünyada halen büyük kitleleri etkilemektedir. İslamiyet en son ve mükemmel dindir. Müslüman her anne babanın ilk vazifelerinden olan çocuklarına Allah anlatmak, çocuklarına Allah sevgisini verebilmek gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapacağız, bunu yaparken nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.  Müslüman ailelerinde çocuk doğar doğmaz kulağına okunan Ezan ve Kametler ona ilk dini telkinde bulunmaktadır. Bu Müslümanlığın ilk işarettedir.

Çocuk 2 yaşına bastığında bu onun için dönem noktasıdır. Peygamberimiz " Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerinedir. Konuşmaya başlayıncaya kadar bu hal üzere devam eder. Ondan sonra Anne babası onu Yahudi veya Hristiyanlaştırır. " buyurmuştur.

 4-5 yaş döneminde korkuların, kaygıların ve sevgiyle ilgili kavramların öğretildiği bir dönemdir. Bu yaşlarda Allah'ın kullarını ne kadar çok sevdiğini ve yarattığı güzelliklerle bunu bizlere gösterdiğini anlatmak gerekiyor. Çocuğun yanında namaz kılmak, camiye giderken çocuğumuzu götürmek gerekiyor. Yemekten önce ve sonra verdiği nimetler için sesli olarak şükretmek çocuğu Allah'a yakınlaştırır.

6-7 yaş çocukları ibadetlerini dua ve şükrediyor olmasını küçük hediyelerle takdir etmek gerekiyor. Peygamber Efendimiz Hadislerinde:  "Çocuklarınız 7 yaşına ulaştığında onlara namazı kılmayı öğretiniz. Başka bir rivayette namaz kılmayı emrediniz " demiştir.

8-9 yaş çocuk soyut düşünme yada vicdan yetilerini bu yaşta kazanıyor. Din eğitimi bu dönemde oyunlarla, kitaplarla, bulmacalarla, dini çizgi filmlerle verilmesine uygun bir yöntemdir.

10-14 yaş ergenlik çağına giriyor çocuklarımız. Yetiştikleri çevre sosyal, kültürel ve dini yönden yeterince gelişmişse şüphesizki önceki yaş dönemlerinde olduğu gibi bu yaş döneminde de çocuklar bütün bunlardan olumlu yönde etkilenmektedir. Bu yaşta din görevlilerin eğitici ve öğretici katkısı göz ardı edilemez.

Sonuç olarak çocukluk çağında ilk yılların önemli ve sonraki yıllara etkisi çok büyüktür. Bu yıllarda verilen eğitimde ailenin çevrenin rolü açıkça görülmektedir. Anne ve babanın çocuğun ilk eğitimcileridir. Çocuk ilk dini bilgilerini ailesinde almalıdır. Bediüzzaman Said Nursi "8 yaşına kadar annemden aldığım eğitimi 80 âlimden almadım" diyerek özellikle annenin ne kadar önemli rol aldığını söylemiştir.”

Program Diriliş Kitap Kahve’nin ikramı ile sona erdi.



Bu haber toplam 1878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.