Diriliş Kitap Kahve’de Sanal Sosyallik: Sosyal Medya Paneli

20.05.2020
Diriliş Kitap Kahve’de Sanal Sosyallik: Sosyal Medya Paneli

 Diriliş Kitap Kahve’de Sanal Sosyallik: Sosyal Medya Paneli

Diriliş Kitap Kahve’de geleneksel hale gelen panellerde sezonun ilk paneli cumartesi günü “Sanal sosyallik: Sosyal Medya” konusu ileKitap Kahve’nin ahşap salonunda yapıldı. Remzi Keser’in yönettiği panele konuşmacı olarak Psikolojik Danışman Ömer Maçin ve İlahiyatçı Mehmet Özel katıldı.

Medyanın hiçbir zaman masum olmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Yönetici Keser şunları söyledi: ”Medya takdir edersiniz ki hiçbir zaman masum olmamıştır. Egemen güçler mevcut sömürü düzenlerini devam ettirmek için tüm medya ağlarını kullanmışlardır. Zaten dünyadaki medya ağları televizyondan radyoya, gazete ve dergilerden internete kadar hepsi egemen güçlerin elinde bulunmaktadır. Hedefleri maddi sömürünün yanında kültürel olarak da sömürmektir. Hedef herkesi kendilerine benzetmektir. Tek kurşun sıkmadan bizi istedikleri gibi yönlendirmek istiyorlar. Sosyal medya bu işi onlar adına fazlasıyla yapmaktadır. Ne yiyeceğimize ve ne giyeceğimize ve hatta kimin ile arkadaş olacağımıza kadar bize yönlendirerek karar veriyorlar.”

Keser’in konuşmasından sonra ilk sözü alan Psk. Dan. Ömer Maçin, teknolojik gelişmenin insan hayatında önemli değişiklikler yarattığını söyledi.Maçin, konuşmasına şöyle devametti:  “Bilim ve teknolojik gelişmelerin hızla arttığı içinde bulunduğumuz bu bilgi çağında, cep telefonu, bilgisayar ve internetin günlük yaşamımıza girmemesi neredeyse kaçınılmaz gözüküyor. Özellikle internetin cep telefonlarına girmesi ile istediğimiz bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımında bulunabilme gibi kolaylıklarından dolayı teknolojinin bu hızına yetişebilme adına her evde, ofiste, alışveriş merkezinde, restoran ve kafelerde, okulda hatta arabalarda internet ağının var olduğunu görüyoruz.’ İnsanlar günde ortalama 7 saat teknoloji ile vakit geçiriyorlar. İnternet ve sosyal medya olumlu yönlerinin yanında bir takım olumsuz yönleri de vardır. dedi. Ardından sosyal medyanın olumsuz etkilerine de değinen Maçin şunları söyledi: Yüz yüze iletişim ve empatiyi azaltır, aile içi sorunlara neden olur. Sosyal medyanın, insanların bazı gereksinimlerine karşılık verirken yüz yüze iletişim, sorun çözücü tartışma gibi bazı gerekli alışkanlıkları ortadan kaldırdığı düşünülmektedir. İnsanlar gündelik stres ve sıkıntılarından uzaklaşmak için sosyal medyaya başvuruyor. Ancak yapılan araştırmalar sosyal medyanın stresi gidermek yerine daha fazla strese yol açtığını gösteriyor .”

Panelin ikinci konuşmacısı İlahiyatçı Mehmet Özel ise sosyal medyanın fıkhi boyutu ile ilgili fikirlerini serdedeceğini söyleyerek konuşmasına başladı. Özel şunları söyledi: ”Şer’î ölçülere riayet edilmesi halinde sosyal medya kullanımını, aslî ibâha ve maslahat prensipleri çerçevesinde ele almak daha uygun düşecektir. 30 yıl gibi kısa bir süre içerisinden medyanın hiç bir türü ile muhatap değilken bu gün sosyal medyaya terfi etmiş bir nesil için travmatik bir durum var aslında. Medya Batılı için bir propaganda aracıdır. Gazete, manşet üzerine kurulu bir araçtır. Bir gücün propagandasını yapar. Bu güç her zaman kötü olmak zorunda değildir. Dünya üzerinde bir gücü temsil etmeden ayakta durabilen bir gazete ya da medya gurubu göremezsiniz. Çünkü bu işin doğası böyledir. Hakikat bu kadar fazla süse ve propagandaya ihtiyaç duymaz. Sosyal medyanın muhafazakâr kesimi endişelendirmesi normal gözükse de din ve inanç yönüyle bir tehlike olduğunu zannetmiyorum. Çünkü sosyal medya ve onun yarattığı kaosa çözüm ancak güçlü ve tevhidi bir Allah inancı ile mümkündür. Sosyal medya kullanımı göstermiştir ki bu alanla ilgilenmemek mümkün değildir.”

Program soru- cevap faslı ile devam eden program Diriliş Kitap Kahve’nin ikramı ile sona erdi

Bu haber toplam 1036 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.