Kâhta’da İslam Dünyasında Terör Sorunu Paneli Yapıldı

10.01.2019 23:10:18
Kâhta’da İslam Dünyasında Terör Sorunu Paneli Yapıldı

 Kâhta’da İslam Dünyasında Terör Sorunu Paneli Yapıldı

Eğitimle Diriliş Derneği tarafından düzenlenen ''İslam Dünyasında Terör Sorunu'' Paneli düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu panelde terör sorunlarının iç ve dış kaynakları ele alındı.

Panelin yöneticiliğini yapan Mehmet Onur, yaptığı selamlama ve açılış konuşmasında şunları söyledi: ”Neden bu konuyu seçtik? Son on yılda düzenlenen terör saldırıları ile ilgili… Bakıldığında, bu saldırıların %60 kadarı Müslümanların yaşadığı bölgelerde düzenlendiği, kurbanların dörtte üçünden fazlasının Müslüman oldukları görülmektedir. Son on yılda dünya medyasında nerede terörden söz edilirse, yanında İslam ve Müslüman sözcükleri de yer alıyor. Oysa dünyada terörün en büyük kurbanı Müslümanlardır. 2015 yılında dünyanın 92 ülkesinde terör saldırıları düzenlendiğini fakat bu saldırıların %55'inden fazlasının sadece Müslümanların yoğunlukta yaşadığı Irak, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nijerya’da düzenlendiğini gösteriyor. Bu verilerden de anlaşıldığı üzere mağdur olanlar büyük oranda İslam Dünyası.”

Mehmet Onur giriş konuşmasından sonra sözü terör olaylarının iç kaynaklarına değinecek olan Cahit Çelebi'ye bıraktı. Çelebi konuşmasına şöyle başladı: ''İslam ve Terör kavramlarının aynı anlamda kullanılması rahatsızlık verse de maalesef böyle bir gerçekliğimiz var. ''Schmin 1936 -1981 yılları arsında terörizmi anlatmak için 109 ayrı tanımın yapıldığını tespit etmiştir. Terör kavramının çok tanımının yapıldığını belirtmiştik. En çarpıcı ve güzel tanımı bir teröriste ait: Benjamin Netanyahu ’ya… ''Terörizm, Batı Nasıl Kazanabilir '' adlı eserinde şöyle tanımlıyor: ''Kasıtlı ve sistematik bir şekilde suçsuz insanları öldürme, sakat bırakma ve tehdit etmek suretiyle siyasi sonuçlara ulaşmak için korku salmak'' olarak tanımlamıştır. İğneyi kendimize batırmamızın önemli olduğunun altını çizen Çelebi konuşmasına şöyle devam etti:” İslam Dünyasında şiddetin aktörleri arasında yer alan Esad'ın ''Hayalet Adamları'', Daiş'in kara üniformalı savaşçıları, Mağrip El Kaide’nin simaları, Arap yarımadasının el Kaide’si ya da Misrata Aşireti’nin Milisleri, Libya’daki Zintanlar, Afganistan ve Pakistan’daki Talibanlar, Somali’deki Şebbahlar veya Nijerya’daki Boko Haram; hep dış kaynaklı mı? Dış kaynaklar tabi ki vardır. Ancak bunların sosyal siyasal veya kültürel kökeni ne yazık ki var. Angaje oldukları ve kendilerini feda etmeye dayalı süreçler dünyayı ve dolayısıyla da kendi dünyaları radikalleştirmekte, onları kendine özgü tutkular ve kutsallıklarla donatmaktadır.”

Daha sonra söz alan ikinci panelist Mehmet Eken, '' Sömürgeci anlayış, travmaları oluşturan ve besleyen etkenler, haçlı seferleri gibi tarihi misyon ve rövanş duygusu'' başlıkları çerçevesinde konuştu. Eken sözlerine şöyle devam etti: “Küresel şiddetin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Uygarlık ve barbarlık nerede başlamaktadır ve nerede bitmektedir net bir şekilde belli değildir. Terör, Marx'ın ifadesi ile  ''devrimin ana lokomotifi'' dir. Devrim için terör gereklidir anlayışıyla Makyavelizm Müslüman dünyada terör olaylarını tırmandırıyor. Kendi sorunlarımızı başkalarına çözdürmek istememiz sorunları çözümden uzak bir anlayışın oluşmasına ve çözümsüzlüğün devam etmesine neden oluyor.

Küresel şiddetin nedeni tam olarak açıklanamadığını dile getiren Eken konuşmasına şöyle devam etti: ”Terörün küresel nedenleri kendi biyolojik üstünlüğünü hâkim kılmak, doğayı ve tüm canlıları en aşağı görmek perspektifi ile ilgilidir. 11 Eylül saldırılarından sonra Başkan Bush'un ''Bu bir Haçlı seferleridir'' deyimini kullanması ile tüm Avrupa ve Amerika'da özellikle Müslüman ülkelerden gelmiş olan bireyler üzerinde artan bir baskı olması bunun göstergesi olarak ele alınabilir. Henry Kissinger da “Devletin tam güvenliğe ulaşması başka bir ülkenin güvensizliği anlamına gelmektedir.'' sözleriyle özetlemektedir.”

Panel, soru cevap faslının ardından Diriliş Kitap Kahve’nin ikramı ile sona erdi.



Bu haber toplam 4820 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.