KAHTA’DA ASRINA ADI VERİLEN BİLGE BİRUNİ PANELİ YAPILDI

27.11.2017 16:54:46
KAHTA’DA ASRINA ADI VERİLEN BİLGE BİRUNİ PANELİ YAPILDI

                  KAHTA’DA ASRINA ADI VERİLEN BİLGE BİRUNİ PANELİ YAPILDI

Eğitimle Diriliş Derneği tarafından “Asrına Adı Verilen Bilge: Biruni” konulu panel düzenlendi.

Eğitimci İdris Parlak tarafından yönetilen panele konuşmacı olarak Eğitimci Ziya Tepe ve Eğitimci Mehmet Saydam katıldı.

Kur’an tilaveti ile başlayan program dernek başkanı Bilal Akgül’ün yaptığı selamlama konuşması ile devam etti. Akgül konuşmasında şunları söyledi: ”Kabuktan öze, dıştan içer doğru insan tekâmül ettiren, insani hasletlerini geliştiren bir yolculuk için kendi medeniyetimizi, kendi değerlerimizi bilmek bu yolculuğun ilk adımı olarak görülebilir. Ancak medeniyet birikimini, medeniyetinin yetiştirdiği şahsiyetleri, bilen onların düşünce dünyalarının farkında olanlar hem çevrelerini hem de dünyayı tam olarak sağlıklı bir şekilde okuyabilirler”

Daha söz alan panel yöneticisi Eğitimci İdris Parlak Belçikalı ünlü bilim tarihçisi George Sarton Onun yaşadığı döneme ”Biruni Asrı”  veya aynı zamanda Ona “Bütün zamanların en büyük bilgini” ünvanını tereddütsüz kullandığını ifade etti. Parlak konuşmasına şöyle devam etti:” Biruni’nin sahip olduğu araştırma ruhunun yanında dini inançlara samimi bağlılığı, Onun düşüncesinde ilim ile dinin dengeli uyumunu gerçekleştirmiştir. Çok çeşitli dinlerle ve felsefelerle mukayeseli olarak uğraşmasına, Grek, İran ve Hindistan kültürünün belli başlı klasiklerini derinden incelemiş olmasına ve çeşitli pozitif bilim dallarında, çağının standartlarının çok üstünde bir bilgi seviyesine ulaşmış bulunmasına rağmen, haktan ve hakikatten sapmamış, daima samimi bir Müslüman olarak kalmıştır.

Yönetici Parlak’tan sonra sözü alan Eğitimci Mehmet Saydam Biruni’nin şahsiyeti hakkında konuşacağını dile getirdi. Küçüklüğü ile ilgili kaynaklarda çok ciddi bir bilginin olmadığını dile getiren Saydam, sadece iyi bir geleneksel medrese eğitimi gördüğünü dile getirdi.

Saydam, 11 yaşında karşılaştığı Yunanlı bitki bilimcisinin Onun hayatında önemli bir değişimin ilk kıvılcımı olarak alınabileceğini ifade etti. Saydam şöyle devam etti: ”Bilginler bildiklerini birbirinden gizlemez aksine her şeyi birbirleriyle paylaşırlardı. Kendisinden 7 yaş küçük olan İbni Sina ile Buhara ve Curcan Sarayı’nda ilmi çalışmalar yapmışlardır… Biruni: Bilim halkaları bitişik bir zincir gibidir. Bu halkalar birbirlerinin uzantısını ve temelini oluştururlar. Bir bilim dalında uzmanlaşan kimse diğerlerine kolaylıkla ulaşabilir. Bütün bilimlerde asıl olan metot ve yöntemdir. Gözlem, inceleme, deney ve sonuçları birleştirme, sözünü ettiğimiz bilimlerin hepsi için geçerli olan kurallardır.”

Saydam, Avrupalıların Galieo’nun dünyanın döndüğünü söylediği sıralarda bırakın ona inanmayı onu dinsizlikle suçlayıp cezalandırdıklarını dile getirdi. Galileo dan 550 sene önce dünyanın döndüğünü ifade ettiğinde Biruni’ye hiç kimsenin olumsuz tepki göstermediğini, bunun da o dönem İslam dünyasının fikri bakımdan ne kadar ileri olduğunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Biruni’nin ilmi çalışmaları ile ilgili konuşmak için söz alan Eğitimci Ziya Tepe ise bugün Biruni ile ilgili yapılacak derinlikli bir çalışmanın Batı’nın bilimdeki iktidarını sarsacağını dile getirdi. Eğitimci Tepe, nasıl ki insanın kendisini tanıması ilk ve esas görevi ise Müslümanların kendine ait olan bilim tarihini ve büyük bilginlerini tanıması da başta gelen görevidir. Biz, kendimizde ve neslimizde özgüvenimizi bilginlerimizi tanıyarak oluşturabiliriz.

Eğitimci Tepe Şöyle devam etti:” Batılı emperyalist güçler kendilerine ait olan veya sahip olmaya çalışılan buluşları ile bilginlerini hem kendi ülkelerinde hem de dünyada tanıtabilmişlerdir. Bu yol ile insanlara psikolojik baskı ve üstünlük oluşturarak kendilerinden olmayanlarda ikinci sınıf insan bilinçaltı psikolojisi meydana getirerek adeta insanları esir almış ve istismar etmişlerdir. Öyle inanıyorum ki Biruni’yi tek tanıtmak dahi daha önceki bilgilerimizi alt üst ederek zalim ve zorba güçlerin iç yüzlerini bizlere gösterecektir.”

Biruni’nin yaptığı buluşları ise şöyle sıraladı: İtalyan bilgini Galileo(1564-1642) den 550 yıl önce dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü bulmuştur. Polonyalı astronom Kopernik’ten 500 yıl önce dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneşin etrafında döndüğünü bulan kişidir. Newton’dan 700 yıl önce yer çekim kuvvetini bulan bilgindir.

Tepe konuşmasının sonunda yarım saat boyunca anlattıklarının Biruni’nin yazdığı eserlerin tam isimlerini telaffuz etmeye bile yetmeyeceğini, adeta bir okyanus olan Biruni’nin derinlemesine bilmenin içinde olduğumuz yenilgi psikolojinde kurtulmamızda tek başına önemli bir değer olduğunu dile getirdi.

Panel soru cevap faslı ile sona erdi.

Bu haber toplam 1464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.