İslam Kardeşliğinin Teşekkülünün Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri

30.04.2019 10:38:46
İslam Kardeşliğinin Teşekkülünün Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri

 İslam Kardeşliğinin Teşekkülünün Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri

İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesi tarafından Akaid Dersleri kapsamında Diriliş Kitap Kahve’de Prof. Dr Hamdi Gündoğar’ın katılımıyla “İslam Kardeşliğinin Teşekkülünün Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri” konulu program düzenlendi.

Prof. Hamdi Gündoğar konuşmasında;“İslam kardeşliği konusu güncel ve hepimizin duyarlı olduğu bir konu. Müslümanlar arasındaki kardeşliği zedeleyen birtakım hususlar vardır. En başta cehalet gelmekte. Cehaletleri yüzünden hariciler Hz. Ali ‘ye karşı çıkıp onu şehit ettiler. Haricilik zihniyet olarak günümüzde de mevcuttur ve onlar cehaletleri yüzünden Müslümanları kâfir sayarak onların kanını helal görmektedirler. Cehalet, İslami açıdan menfur kabul edilmektedir.

Bir diğer husus olarak siyasi amaçlara değinebiliriz. Tarih boyu milletler arasında yaşanan savaşların ekseriyeti siyasi maksatlardan ötürü meydana gelmiştir. Fakat Hz. Peygamber döneminde onun sahabesi, onların peşinden giden tabiin, mezhep kurucuları kendi aralarında ihtilaf etmiş, biri diğerinin düşüncesine hikmet ve güzel delillerle cevap vermiştir.

Kardeşliği zedeleyen başka bir madde de asabiyet yani kavmiyetçiliktir. Allah (cc) insanları farklı kabile ve halklara ayırmış, bunun hikmetini ise Kur'an'da şöyle açıklamıştır; “Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah yanında en üstün olanınız günahlardan en çok korunanınızdır. Allah bilendir, haber alandır. (Hucurat 13)

Mezhepler arasındaki ihtilaf da bazen tefrikaya sebep olabiliyor. Şu ayetlere dikkatleriniz çekmek isterin:“İşte bu benim dosdoğru yolum. Artık ona uyun. Başka yollara uymayın. Yoksa o yollar sizi parça parça edip O’nun yolundan ayırır. İşte size bunları Allah sakınasınız diye emretti. “ (Enam, 153). "Hepiniz Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, parçalanıp ayrılmayın."(Ali İmran 103).

Yakin elde etmeden fikir bildirmek, zatı itibariyle ihtilaflı konuları gündeme getirmek, avamın söylediklerinden ve yaptıklarından delil getirmek, enaniyet gibi durumlarda kardeşliğimize zarar verir.

Peygamber Efendimiz  Veda Hutbesinde şöyle buyuruyor: "Size iki şey bıraktım; onlara sarıldığınız sürece ebediyen yolunuzu şaşırmazsınız. O iki şey Allah’ın kitabı ve Resulü’nün sünnetidir." Çözüm önerileri olarak sizlere şunları tavsiye edebiliriz; cehalet yerine bilgi, Hz. Peygamber’in siyaseti, asabiyet yerine İslam kardeşliği, tevazu, farklı mezhep ve yorumlara saygı”. diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gündoğar’ın konuşmasından sonra Diriliş Kitap Kahve’nin ikramı eşliğinde soru-cevap faslına geçildi. Akabinde Hamdi Gündoğar kitaplarını imzaladı. İmza töreni ile birlikte program son buldu.

 



Bu haber toplam 1140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.