Alışveriş Adabı

20.05.2020
Alışveriş Adabı

 Alışveriş Adabı

İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesi Hanımlar Komisyonunun organize ettiği Adab-ı Muaşeret dersleri ikinci sezonun ilk programını bugün gerçekleştirdi. İlçe Vaizesi Berra Çevik tarafından gerçekleştirilen Adabı Muaşeret derslerinin bu ayki başlığı “Alışveriş Adabı” konusuydu.

Vaize Çevik “Her işin başı besmele olduğu gibi alışverişlerde de hem tüccarın hem de müşterinin buna dikkat etmesi gerekir çünkü besmele bereketi arttırır. Aynı zamanda hayatımızdaki sıradan işleri sünnete göre yaptığımızda o sıradan işler ibadet haline gelir. Bu nedenle alışverişlerimizi ailemizin, bakmakla yükümlü olduğumuz insanların ihtiyacını görme düşüncesiyle Allah'ın emri olduğu inancıyla yaparsak, sünnet bilincinde olursak bu bize sevap olarak döner. Alışverişlerimizde aldanmamaya ve aldatmamaya, gereksiz yere yemin etmemeye özen göstermeliyiz. Unutmamamız gerekir ki bu aldatmacalar la kazanacağımız dünyalık ahiretimizi yitirmemize sebep olabilir. Zira bir hadisi şerifte Efendimiz “Aldatan bizden değildir.” buyurmuştur.” sözleriyle sohbete başladı.

Vaize Çevik, “Tacirin ticaretine erken başlaması gerekir bu onun rızkını arttırır. Alışverişlerde ölçü ve tartıya riayet etmemiz, borçlarımızı yazmamız ve bir başkasının alışverişini bozmamamız gerekir. Aksi takdirde toplumumuzun temellerinden biri olan güven duygusu zedelenir. Aranızdan iki kişi ortak olduğunda birbirine saygı göstermelidir. Bir Kutsi Hadiste Allah Teâlâ; iki ortak birbirine ihanet etmedikçe ben onların üçüncüsüyüm. Eğer birbirlerine ihanet ederlerse ben aralarından ayrılırım” buyurmuştur. Gereksiz yere borçlanmamalıyız. İmkânı olduğu halde borcunu ödemeyen kişi fasık kabul edilmiştir. Alışverişlerimizde ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurmalıyız israftan kaçınmalıyız. İsraf nankörlüktür, şükür nimeti arttırır, nankörlük azaltır. Lüzumsuz harcamalardan, canımızın her istediğini almaktan bir şey sırf kampanyadadır diye almaktan kaçınmalıyız. İndirim de olsa, kampanyada olsa, israf israftır.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Vaize Çevik “Ticaret her ne kadar karşılıklı rızayla olsa da madden veya manen bazı haklar geçebilir. Bunların helalleşme yoluyla meşru hale getirilmesi gerekir. Helalleşmeyi adet haline getirmeliyiz. Alışverişlerimizde ihtiyaçlarımızı önceden belirlemeli, liste yapmalıyız. İhtiyaçsa veya faydalıysa ve yeterli kadar almalıyız. Karnımız açken, zamanımız darken, yorgun ve uykusuzken veya alışveriş gurubuyla alışveriş yapmamalıyız. Unutmayalım ki insana israf olarak canının her çektiğini yemesi yeter.” cümlelerinin ardından şu duayla sohbeti sonlandırdı “Allah’ım günahlarımızı ve işlerimizdeki israfı affeyle, bizi yolunda kaim kıl ve kâfirlere karşı bize yardım eyle.” (Âmin)

Program Cemiyetin ikramlarıyla sona erdi.



Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.