İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesinden İlahiyat Okumaları Programı

11.03.2019 10:05:50
İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesinden İlahiyat Okumaları Programı

İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesinden İlahiyat Okumaları Programı

İlim Yayma Cemiyeti Kahta Şubesi Hanımlar Komisyonunun organize ettiği İlahiyat Okumaları programı verimli oturumları ile devam ediyor. Lisans mezunları ve alana ilgi duyan bir kitlesi ile birbirinden değerli eserler tahlil ediliyor. İki haftada bir gerçekleştirilen program her seferinde katılımcılardan farklı kişilerin sunumu ile gerçekleştiriliyor. Konu ile ilgili makale yazma zorunluluğu olan program, sunum sonunda katılımcıların da katkıları ile tamamlanıyor.

İlk program Gazali’nin “El Munkız Mine’d Dalaladlı eseri ile gerçekleştirildi. Ardından sırasıyla Toshihiko İzutsu'nun “Kur’an’da Dini ve Ahlaki Kavramlar”, Muhammed Hamidullah'ın ”İslam Müesseselerine Giriş”, Muhammed Bakır es-Sadr'ın ”Kur’an Okulu", Yusuf el Karadavi'nin “Sünneti Anlamada Yöntem”, Cevdet Said'in “Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları” ve en son Malik Bin Nebinin“Fikir ve Put” adlı kitapları işlendi.

En son okunan "Fikir ve Put" adlı kitap, İlahiyatçı Sariye Boğa’nın sunumu ile gerçekleştirildi. Sariye Boğa sunumuna şu sözlerle başladı: “Eser, Cezayir’in 20.yy’a armağan ettiği değerli bir düşünür olan Malik Bin Nebi’ye aittir. Bu kitap, İslam dünyasındaki çıkmazların temelinde sağlıklı düşünme ve sağlıklı fikir üretme olduğunu gözler önüne seren bir çalışmadır. Malik bin Nebi, fikir konusundaki bütün düşüncelerini bu eserde toplamıştır. Düşünür bu eserinde fikrin doğumundan ölümüne kadar süren hayat serüvenini okuyucuya aktarıyor. Tek başına yaşayan insanda, çocukta, toplumda fikrin nasıl geliştiğini anlattıktan sonra, fikirlerin maddeyle “şeylerle” etkileşimini, fikrin bir insan üzerine yaranarak nasıl putlaştırıldığını çarpıcı gözlemlerle okuyucuya anlatıyor. Yazar bu eserinde önceleri dünyaya nizam vermiş olan İslam fikrinin bugün nasıl kabuğuna çekilmiş bir durumda kalmaya mahkum edildiğini açıklayarak bunun sorumlularını da özellikle belirtiyor. İslam ülkelerinin bugün içinde bulunduğu durumu anlamak, bu hale gelme nedenlerini öğrenmek ve ileriye dönük nasıl hamleler yapılması gerektiğini düşünmek isteyenlere Malik Bin Nebi bu eserinde çok şey söylemektedir.”

Boğa sunumuna şu sözlerle devam etti: ”Yazara göre fikir yok olduğu zaman tutarsızlık işaretleri derhal kendini gösterir. O zaman eksik kalan delilin yerini tutsun diye sesin tonu yükselir. Fikir yoksa her kullanılan kelimenin konuyu aydınlatmak yerine, ona bir karanlık daha eklediği laf kalabalığı vardır sadece. Fikirler evreninde tutarsızlık hüküm sürdüğünde, bunun işaretleri en basit etkinliklerde dahi kendilerini gösterir. Fikir dünyasındaki tutarsızlık mantıki işlere de sirayet ettiği zaman, zihinlerde her türlü karşılıkların ortaya çıkışını bekleyebilirsiniz.

 

İslam toplumu sık sık sömürgecilik problemini gündeme getirmiştir, fakat sömürgeleşmeye yatkın olma meselesini ihmal etmiştir. Yazara göre ihanet edilen fikirler, toplumun kendi getirdiği fikirler de olsa, onun aleyhine döner ve ondan öç alırlar. Yazar ölü ve öldürücü fikirlere şu şekilde değinmektedir; Ona göre ölü bir fikir, kaynaklarına ihanet edilmiş, ana modeline göre sapmış bir fikirdir. Öldürücü fikir ise; asıl kültür evrenindeki topraklarda kalmış olan köklerini kaybettikten sonra kimliğini ve kültürel değerini yitirmiş olan fikirdir. Her iki tarafta da kendilerini pasif veya kötü duruma sokan fikirlerin bir ihaneti söz konusudur. İhanet edilmiş fikirler intikam alırlar. İslam toplumu şuan hem kendi kültür evreninin ana maddelerinin intikamıyla, hem de Avrupa’dan-sosyal değerlerini koruyan şartlarını hiç kale almayarak aldığı fikirlerin intikamıyla baş başadır.

 

Yazara göre tarih, alışılmış yollardan başkalarının ayak izlerini takip ederek değil yeni yeni yollar açılarak yapılır. Yeni yollar açmak ise ancak ahlaki nitelikli bütün sorunlara cevap veren otantik fikirler ve yeniden inşa edilmek zorunda olan bir toplumun büyüme problemlerini karşılayabilecek etkili fikirlerle mümkündür. Nebi'ye göre İslam toplumu bir asırdan beridir harekete geçmeye çalışıyor. Fakat İslam toplumunun “kalkınma atılımı” Japonya gibi “çağdaş” bir topluma kıyasla pek zor oluşuyor gibi görünüyor.”

 

Program iki hafta sonra okunacak ve sunumu yapılacak kitabın “Muhammed Hamdullah’ın“İslam’a Giriş” adlı kitap olduğu belirtilerek sonlandırıldı.

 

Çalışmanın, alana , konuya ilgi duyan herkesin katılımına açık olduğu belirtildi.

 

 

 

 



Bu haber toplam 1055 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.