Gençlerden "Hz. Aişe ve İlim" Konulu Panel

20.02.2019 11:01:33
Gençlerden

 Gençlerden  "Hz. Aişe ve İlim" Konulu Panel 

Diriliş Kitap Kahve'de Genç Diriliş kız ekibinin hazırladığı "Hz. Aişe ve İlim" konulu panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak Fen Lisesi öğrencisi Evşen Kar ve Türkiye Petrolleri Kahta Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Esmer Sevinç katıldı. Panel, İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Berfin Şahin tarafından yönetildi.
 

Panel, yöneticinin selamlama konuşması ile başladı. Yönetici Şahin, giriş konuşmasında Kur'an-ı Kerim'in ilk emri olan "ikra/oku" ayetine ilim çerçevesinde dikkatleri çekti. Bu emrin muhatapları olarak ilim öğrenmeye yönelmemiz gerektiğini vurguladı.

Ardından ilk konuşmayı yapmak için Evşen Kar söz aldı. "Hz. Aişe  ve Örnek Şahsiyeti" başlığı altında şu açıklamalarda bulundu: " Hz. Aişe 614 yılında Mekke'de doğdu. Babası Hz. Ebubekir, annesi ise Kinane kabilesinden Ümmü Ruman Binti Amir İbn Uveymir'dir. 619 yılında Peygamber Efendimiz (s.a.v) ile evlendi. Hz. Aişe "İfk hadisesi" olarak bilinen büyük bir imtihandan geçmiştir. Bu olay şöyle gerçekleşmiştir. Peygamberimiz bir sefere çıkacağı zaman kura yöntemiyle eşlerinden birini yanında götürürdü. Beni Mustalik Gazasında kura Hz. Aişe'ye çıkmıştı. Sefer dönüşü Hz. Aişe ihtiyacını gidermek için kervandan uzaklaştı. Bu sırada gerdanlığının olmadığını fark etti ve onu aramaya başladı. Geri döndüğünde ise kervan yola koyulmuş ve uzaklaşmıştı. Hz. Aişe kervanın kendisinin yokluğunu fark ettiğinde geri döneceğini düşünerek bulunduğu yerde bekledi. Bu sırada kervanın geride bıraktığı eşyaları toplamak için arkadan gelen Safvan b. Muattal, Hz. Ayşe'yle karşılaştı ve onu devesine bindirerek kervana yetiştirdi. Münafıklar bu durumu fırsat bilerek Hz. Aişe ve Safvan b. Muattalın iffetleri üzerinden iftira attılar. 

Müslümanlarda bu olaya karşı tutumları açısından imtihana tabi tutuldular. Allah-u Teala Nur suresinin 11 ile 20. ayetler arasında bu hadiseyi duyan herkese "bilmedikleri ve şahit olmadıkları meselelere yaklaşım" konusunda bazı ikazlarda bulundu. Hz. Aişe'nin İffetinin temizliği üzerine ayet inmesi onu şereflendirdi. Hz. Aişe 66 yaşında Medine'de vefat etti ve Cennetü'l-Baki'de defnedildi. "

 

Ardından ikinci konuşmayı yapmak için Esmer Sevinç söz aldı. Sevinç, "ilim nedir, peygamber efendimizin ilme verdiği önem, Hz. Aişe'nin ilmi yönü ve kitap okumanın mahiyeti" başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.  

Sevinç Hz. Aişe'nin ilmi yönünü maddeler halinde açıkladı.

a.Hz. Aişe'nin önemli katkılarıyla Medine ilim merkezi haline gelmiştir.

b.İlmi faaliyetleri nedeniyle Hadis ve fıkıh alanında Medine ekolü teşekkül etmiştir.
c.Hz. Aişe hem sözlü sorulara hem de farklı şehirlerden gelen mektuplarda ki sorulara cevap vermiştir.

d.Arap dilini çok iyi kullanmıştır. Ayrıca nesep ilmine de vakıftır.

e.Kur'an-ı tefsir etmiştir.

f. Sünnetin anlaşılmasında eleştirel bakışı kullanmıştır.

Sevinç, kitap okumanın mahiyeti ile ilgili şu ifadeleri kullanarak sunumunu sonlandırdı.
"Kitap ve okumak birbirini tamamlayan iki kutlu kelimedir. Kitap kelimesinden sonra okumak fiili gelmelidir. Zira kitaplar vitrinleri süslemek, kapaklarına bakmak, ciltlerini

incelemek için değil okumak, anlamak ve uygulamak için vardır."





Bu haber toplam 1238 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.