“Fuad Sezgin ve İslam’da Bilim ve Teknoloji” Konferansı

7.04.2019 19:34:43
“Fuad Sezgin ve İslam’da Bilim ve Teknoloji” Konferansı

 Kâhta’da “Fuad Sezgin ve İslam’da Bilim ve Teknoloji” Konferansı

İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesi tarafından, Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Diyarbakır İlim Yayma Cemiyeti Şubesi Başkanı Dr. Ali Karakaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Fuat Sezgin ve İslam’da Bilim ve Teknoloji” konferansı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yayınladığı genelge ile belirlediği “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” kapsamında Kâhta Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa, Kâhta İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen,  Ak Parti İlçe Teşkilat Başkanı Bedir Yeni, eğitimciler ve vatandaşlar katıldı.

Selamlama konuşması için söz alan İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesi Başkanı Bilal Akgül, 2019 yılının Fuat Sezgin yılı olmasının takdire şayan olduğunu söyledi.

Yeniden dirilişin temel saç ayaklarından bir tanesinin geçmişiyle sağlıklı bir şekilde yüzleşmek olduğunu vurgulayan Şube Başkanı Akgül, “Fuat Hoca kendisi ile yapılan bir söyleşide şöyle dermiştir. ‘İslam medeniyeti, büyüklüğünü muazzamlığını, kendi insanımıza anlatmak batılılara anlatmaktan daha zordur. Daha meşakkatlidir.’ Aslında Fuat Hoca'nın bu cümleleri bile içinde olduğumuz ruh halini, İslam dünyasının şu anda bulunduğu pozisyonun nedenlerini, yine aynı şekilde Müslümanların kendilerine olan güvenleri ile ilgili önemli verilere sahip olduğu kanaatindeyim. Kendi medeniyet birikimine bigâne kalmış bir medeniyetin muktedir olması mümkün değildir. Ülkemizde 2019 yılının, bu alanda yapılan çalışmalarından dolayı Fuat Sezgin yılı olarak ilan edilmesini takdire şayan buluyorum. Unutmamak gerekir ki yeniden dirilişin temel saç ayaklarından bir tanesi, geçmişiyle sağlıklı bir şekilde yüzleşmektir.” Dedi.

İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Ali Karakaş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in zamana çok önem verdiğini ve sabah kahvaltısını bile en fazla 10 dakikada yaptığını söyledi.

Her yıl bir dil öğrenmek için çabalayan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 27 dil bildiğine dikkat çeken Dr. Ali Karakaş, “Fuat Sezgin zamanın kıymetini bilen bir insandır. Almanya'da araştırmaları yaptığı endüstrinin kapısını ilk o açar. Sabah kahvaltısını 5 en fazla 10 dakikada yapar. Zamanın kıymetini bilen bir insandır Fuat Sezgin. Günde 17-18 saat çalışan ve kendisinden randevu isteyenlere maksimum 10 dakika randevu veren biridir. Fuat Sezgin, Hocasının isteği üzerine dil öğrenmeye başlar. 6 ayda Arapçayı öğrenir. Her yıl bir dil öğrenmek için çabalayan Sezgin 27 dil bilmektedir.

1960’lı dönemlerde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne, mezun olduğu okula araştırma görevlisi olarak görev yapan Fuat Sezgin, Hocasının tavsiyesi ile ilk doktora tezini burada yazmaya başlıyor ve bu ilk tezinin ismi ‘Mecazül Kur’an’ bu tezi aynı zamanda tefsir tarihindeki ilk filolojik eserdir. Bu eserden sonra doçentlik tezini yazmaya başlar. ‘Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar’ adlı tezi yazar. Fuat Sezgin, 1967 darbesinde o günün gazetesinde 147’likler diye bahsedilen listede ilk başta kendi ismini görür. Sezgin, kendisine gelen tebligatta üniversitedeki branşında yetersiz olarak görüldüğü söylenilerek görevine son veriliyor. Hayalini kurduğu eser çalışmasını yapamayacağını anlayan Sezgin, İstanbul'da daha fazla kalamayacağını anlar. Almanya ve Amerika'ya kendi çalışmalarını devam etmek için mektuplar gönderen Sezgin, her iki ülke de kendisine gelmeleri için onay verir. Ama kendi amacı Ortadoğu ve İslam olduğu için Almanya'yı tercih eder. Hayatının geri kalan kısmının çoğunu Almanya’nın Frankfurt kentinde geçiren Sezgin araştırmalarına burada devam eder. Sezgin çoğu İslam ülkelerini gezip oradaki kütüphanelerde araştırmalar yapmıştır.

Günümüzde Fuat Sezgin'in 2 tane İslam bilim tarihi endüstri müzesi var. Bir tanesi Almanya'da diğeri ise İstanbul Gülhane’dedir.” Dedi

Dr. Karakaş, “Fuat Sezgin Hocayı Gülhane'de ziyaret ettiğimde, Diyarbakır'da kendi adına bir İslam tarihi ve teknoloji müzesi kurmak istediğimizi söyledik. Bize izin verir misiniz? Sizin isminiz ile bu müzeyi açmak için. O da, ‘Ben bu işe sıcak bakmıyorum ama bir soru soracağım. Ama açık yüreklilikle cevap verirsen size izin vereceğim. Siz Diyarbakır'da, İslam bilim tarihi ile alakalı bu müzeyi açarsanız acaba bu müze Kürtlerle Türklerin kardeşliğine hizmet eder mi? Etmez mi?’

Ben kendisine şöyle dedim. Hocam bırak Kürtlerle Türklerin kardeşliğine hizmet etmeyi, bütün insanlığın kardeşliğine hizmet eder. Çok önemli bir şey ve bu lafından sonra bana dedi ki ‘Size izin veriyorum. Benim ismimi verin ve Allah'ın izniyle açılışı Cumhurbaşkanımızı davet edip kendim geleceğim’ dedi.

Maalesef kendisi geçen sene aramızdan ayrıldı. Bizde üzerimize düşen ve sözü ettiğimiz projeyi hazırladık. Yer belirleme, proje çizim ve ilk aşamalar tamamlandı. Allah izin verirse Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi ve Teknoloji Müzesi Modern Merkezini Diyarbakır’a kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

 

 



Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.