Diriliş Kitap Kahve’de Osman Koca ile Okuma Serüveni Üzerine Söyleşi

29.03.2019 07:39:22
Diriliş Kitap Kahve’de Osman Koca ile Okuma Serüveni Üzerine Söyleşi

Diriliş Kitap Kahve’de Osman Koca ile Okuma Serüveni Üzerine Söyleşi

Diriliş Kitap Kahve’de Yedi İklim Dergisi ve Beyan Yayınları Editörü Osman Koca ile “Okuma Serüveni Üzerine “ söyleşi programı yapıldı. Program, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, Eğitim Bir Sen Başkanı İsmail Tümer, STK temsilcileri, eğitimciler ve halktan katılım ile gerçekleştirildi.

Programa okuma serüvenini çarpıcı örneklerle anlatmaya başlayan Eğitimci Koca, Mevlana’nın Mesnevisi’nin hayatında önemli bir yerinin olduğunu, hem içerik hem de dil olarak Mesnevi’nin önemli bir şaheser olduğunu ve mutlaka iyi okunması gerektiğini dile getirerek konuşmasına başladı.

Yapılan tercüme ve telif çalışmalarında yaşanan ilginç olumsuzluklara değinen Koca, Küçük Prens kitabında yapılan tercümenin nasıl çarpıtıldığını, asıl metnin nasıl tahrif edildiğini ve metinle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı cümlelerin nasıl metne nasıl konulduğunu somut örneklerle dile getirdi.

İslam klasiklerinden Bostan ve Gülistan’ın kendisi üzerinde özel bir etkisinin olduğunu dile getiren Koca, maalesef bu eserlere günümüzde gereken değerin verilmediğini, bundan duyduğu derim üzüntüyü dile getirdi. Oysa bundan yüz yıl öncesine kadar yüzlerce yıl başta bu iki eser olmak üzere belli başlı İslam klasiklerinin eğitim kurumlarında ders olarak okutulduğunu, öyle ki bir kişinin ilmi birikiminin kıstası olarak bu eserlere vukufiyetinin ölçü alındığını dile getirdi.

Kütüphanelerimizde onbinlerce eserin-kitabın hala gün yüzüne çıkaracak araştırmacısını beklediğini dile getiren Koca, harf değişiminin özellikle toplumun geçmişle bağının kesilmesinde büyük bir etkisinin olduğunu dile getirdi. Öyle ki bugün gün yüzüne çıkmayı bekleyen belgelerin sayısının milyonları bulduğunu dile getirdi.

Çocuk eserlerinin yayımının son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını, bunun sevindirici olduğunu ifade eden Koca, bu konuda katılımcılarla her yaş seviyesinden yazar ve kitap listesi paylaştı.

Günümüzde özellikle gençlerin teknoloji bağımlılığının okumaya ve yazmaya olan ilgiyi azalttığını dile getiren Koca konuşmasını şöyle bitirdi:” Bizi düştüğümüz yerden tekrar kaldıracak olan şey kitaptır. Klasiklerimizdir. Günlük meşgalemiz ne olursa olsun mutlaka ama mutlaka okumamız, kitaba zaman ayırmamız lazım. Bugün konforizm, dünyevileşme ve sekülerizmin toplumu olumsuz etkilemektedir. Bunlarla ilgili esaslı bir özeleştiri yapmadan mevcut cendereden kurtulmamız mümkün değildir.”

Program soru cevap faslı ile sona erdi. 



Bu haber toplam 1056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.