İSLAM'DA TESETTÜR KONULU PROGRAM

1.12.2018 20:08:09
İSLAM'DA TESETTÜR KONULU PROGRAM

 

İSLAM'DA TESETTÜR KONULU PROGRAM

Diriliş Kitap Kahve’de İslam’da Tesettür konulu program düzenlendi. Program eğitimcilerin, ev hanımlarının, genç kızların yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra söz alan İlahiyatçı Rukiye Özkan Afşin, tarih içinde her dönem ve milletin giysisinin birbirinden farklılık gösterdiğini, tüm ilahi dinlerde ‘’örtünme ‘’nin mevcut olmakla birlikte İslam’dan önce İran Bizans ve Hint medeniyetlerinde yaygın bir uygulama olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Adem ve Havva’ nın yasak meyveden yiyip cennetten indirildiklerini anlatan ayette onların birdenbire ayıp yerlerini gördükleri ve alelacele oralarını yaprakla kapattıkları belirten Afşin konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tasvirden hareketle örtünmenin, sıcaktan veya soğuktan korunmak için giyinme ihtiyacından önce utanma duygusunun gerektirdiği fıtri bir ihtiyaçtan, daha çok manevi içerikli bir mahremiyet ihtiyacından kaynaklandığı ve örtünmenin insanlık tarihi kadar eski olduğu söylenebilir. Buna göre hem manevi hem maddi anlam boyutuyla örtünmenin tamamen fıtri bir ihtiyaç olduğu söylenebilir.” Dedi.

Özkan konuşmasının devamında şunları söyledi:” Tesettür ‘setr etmek’ demektir. Setretmek ise ‘’örtmek ne gizlemek manasına gelir. O zaman ‘’ben tesettürlüyüm’’ diyen bir genç kızın hem örtmüş hem de bunu gizlemek maksadıyla yapmış olması gereklidir. Çünkü çoğu zaman bir şeyin örtülü olması gizli olması için yeterli değildir. Eğer saklamaya değer bir şeye sahipsek onu saklamamız gerektiğidir. Saklamak değerli olanı değersizleştirmez. Çünkü bir şeyin görünmüyor olması, onun daha az değerli olduğu anlamına gelmez. Tabiatta hiçbir nimet çırılçıplak ve elbisesiz değildir. En değerli meyveler bile insanoğluna iki üç kat elbise ve ambalaj içerisinde sunulmuştur. Demek ki değerli olan daha çok saklanmakta ve örtülmektedir. Bunun aksine görünen şeyler görüldükçe değer kaybeder ve sıradanlaşır, görünmez olur. Çünkü göz onu görmeye alışır ve çekicilikteki etkisini kaybeder görüşünü belirtti.

Dinimiz hem kadına hem de erkeğe örtünmeyi emretmiştir. Hatta kadından önce erkeğe bu emir verilmiştir. Kadınların tesettürü saklamak, erkeğin tesettürü ise bakmamaktır. Erkeğin fıtratındaki en zayıf nokta ’bakmaktır’. Oysa kadınların fıtratında bakmak değil, ’bakılmak’ vardır. Her kız kendini başkalarına beğendirmek üzere programlanmıştır. Bu yüzden kadının en zayıf noktası ise ‘kendine baktır’ olacaktır.

Tesettürü Allah’ın insanoğluna verdiği bir ödül olarak düşünmeliyiz. Şöyle ki Hz. Âdem (a.s) ve Hz.Havva yasak meyveden yedikleri ilk an örtüsüz, çıplak kalırlar yani onlara verilen ilk ceza örtülerini üzerlerinden alınması olur. O zaman şunu anlıyoruz ki tesettüre girme, zorluk, külfet, ceza değil, tam aksine bir ödül olarak emredilmiştir. Tesettür ödül olduğuna göre bu ödülü hak etmek, korumak, gözü gibi bakmak gerekir.

Tesettür denildiğinde ‘başını örtmekle’ sınırlı kalır. Oysa baş örtmek tesettürlü olmanın bir parçası olsa da bütünü değildir. İşte bu yüzden tesettür ‘ Bir şey’ değil, bazı şeylerin toplamı olan makamın adıdır. Buna tesettür makamı denir ve bir kadının /genç kızın gelebileceği en kıymetli mevkiidir, makamıdır.

Tesettür denilince sadece başımıza taktığımız bir örtüden değil, bir yaşam tarzımızdan bahsederiz. Bu aynı bir polisin üniforma giydiğinde belli sorumlulukları yüklenmesine benzer. Nasıl ki sivil bir vatandaş bazı konularda daha serbest davranabiliyorken bir polisin dikkat etmesi gereken daha çok şey varsa, aynı şekilde tesettürlü bir bayan için de durum böyledir. Çünkü giyilen üniforma sadece kişiyi değil, bir grubu temsil eder. İşte bu yüzden tesettür bir örtü değil bir kimliktir. Her ne kadar kimlikler insanların sorumluluklarını artırıyor gibi olsa da, aslında artırdığı şey statüsü yani değeridir.

Bu yüzden insanın sorumlulukları arttıkça, sorumluluğuyla birlikte artan şey onun saygınlığı ve değeridir. “

Program Diriliş Kitap Kahve’nin ikramı ile sona erdi.

 



Bu haber toplam 2822 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.