Kâhta’da İman-Amel İlişkisi Konulu Program

20.01.2019 19:50:05
Kâhta’da İman-Amel İlişkisi Konulu Program

Kâhta’da İman-Amel İlişkisi Konulu Program

İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesinde ayda bir düzenli olarak yapılan ve konuşmacı olarak Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Gündoğar’ın katıldığı Akaid Dersleri’nde bu ay “İman-Amel İlişkisi” konusu işlendi.

Prof. Gündoğar geçmişten beri Müslümanlar arasında meydana gelen aşırılıkların, tekfirin bir nedeninin iman-amel ilişkisinin yanlış yorumlanmasından-anlaşılmasından kaynaklandığını dile getirdi. Gündoğar konuşmasına şöyle devam etti:Ebu Hanife şöyle diyor: ”Amel imandan ayrı bir iştir, iman da amelden başkadır. Çoğu zaman müminlerden dini hüküm olarak amel kalkar, fakat o halde iken imanı kalkmaz, kendisinden iman gitmez. Orada iman yok demek caiz değildir. Mesela hayız ve nifaz halindeki bir kadından Allah, namaz ve orucu kaldırmıştır, o halde iken namaz kılamaz, orucu ise sonradan kaza eder. Fakat böyle kimselerden Allah imanı kaldırdı demek sahih ve caiz olmaz. Bu durumda kadına, “ Oruç tutma, kaza et “ denildiği halde, imanı bırak kaza et denilmez.  Çünkü imanı terk etmek küfürdür. Ayrıca fakirin zekâtı yoktur denildiği halde imanı yoktur denilmez. Hatta zekât vermeyenin imanı yoktur dahi denilmez. O halde iman ve amel ayrı şeylerdir. Selefe göre amel, mutlak imanın rüknü olmayıp imanın kemalindendir, kemalinin şartıdır. İmanı olmadığı halde günah işleyen mümin asidir, günahkârdır, işlediği günahı helal saymadıkça imanı bakidir.”

Prof. Gündoğar, amelin imandan bir cüz olmadığı husunda şu ayetleri zikretti: “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.”(Bakara183) “İman edip iyi işler yapan namaz kılan, zekât verenler var ya onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar üzüntü de çekmezler.”( Bakara 277) “Kimde inanmış olarak salih ameller işlerse o, ne zulme uğramaktan korkar ne yoksun bırakılmaktan.” (Taha 112)

Yoğun bir soru cevap faslının olduğu program misafirlere yapılan ikram ile sona erdi.



Bu haber toplam 4545 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.