Komşu ve Misafir İlişkilerinde Adab Programı

22.04.2019 12:21:30
Komşu ve Misafir İlişkilerinde Adab Programı

 

Komşu ve Misafir İlişkilerinde Adab Programı

İlim Yayma Cemiyeti  Kahta şubesi  Hanımlar Komisyonunun organize ettiği bu ayki Adab-ı Muaşeret programında İlçe Vaizesi Berra Çevik “Komşu ve Misafir ilişkilerinde Adab” konusu üzerinde durdu.

Vaize Berra Çevik “Aileden sonra hukukuna en çok riayet etmemiz gerekenler komşularımızdır. Sabah-akşam yüzyüze geldiğimiz, her zaman görüştüğümüz kişilerde komşularımız sayılır. İslam dininde herşeyin bir adabı olduğu gibi komşu ilişkilerinin de bir adabı vardır. Hz. Peygambere komşusunun kendinde ne gibi hakları bulunduğunu soran sahabeye şöyle cevap vermiş “Hastalanırsa ziyaretine gidersin, vefat edince cenazesini kaldırırsın, senden borç isterse borç verirsin, darda kalırsa yardım edersin, başına bir felaket gelirse teselli edersin, evinin damını onunkinden yüksek tutma ki onun rüzgarını kesmeyesin, ya senin ne pişirdiğini bilmesin ya da pişirdiğinden ona da ver.” hadisi ile konuşmasına başladı.

Vaize Berra Çevik “Komşuda olup bitenleri araştırmak, ayıp ve kusurlarını ortaya çıkarmaya çalışmak, söz ve davranışlarla eziyet etmekten kaçınılmalıdır. Bize karşı hataları olmuşsa onları anlayışla karşılayıp bağışlamak, kendilerine dünya ve ahiret işlerinde yol göstermekte komşuluk görevlerimizdendir. Komşumuz evinden uzak bir yere gittiğinde onun evini, aile ve çocuklarını emanet olarak kabul edip sahip çıkmalıyız.” sözleriyle sohbeti devam ettirdi.

Vaize Berra Çevik “Efendimiz; “Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin” buyurdu. Peygamberimiz yine “Evine misafir gelmeyen kimsede hayır yoktur.” buyurmuştur. Mutlaka kabul edilecek uç dua arasında misafirin duası da vardır. Mümkünse kişi misafir olduğu evde günlük namazını kılmalı veya iki fakat nafile namaz kılıp ev sahibine dua etmelidir. Ev sahibinin görevi misafiri ağırlamak olduğu gibi misafir de kendine ikram edilen şeyleri küçümsememelidir. Misafir, evinde konuk olduğu kimsenin maddi gücü zayıfsa gereğinden fazla kalarak onu zor durumda bırakmamalıdır. Peygamberimiz “Bir Müslüman'ın din kardeşinin yanında onu günaha sokacak kadar kalması helal değildir. Ashab; “Ya Resulallah insan din kardeşini nasıl günaha sokar” diye sorunca; “Misafirini ağırlayacak bir şeyi bulunmayan kimsenin yanında oturup kalkmakla” buyurmuştur. Peygamberimiz misafir olduğu evlerin sahiplerine “Evinizde hep oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyi kimseler yesin, melekler duacınız olsun” şeklinde dua etmiştir.” cümleleriyle sohbeti sonlandırdı.

Program, cemiyetin ikramlarıyla sona erdi.



Bu haber toplam 1736 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.