Eğitimle Diriliş Derneğinden Kur’an Eğitim Yöntemi Konferansı

26.03.2017 22:07:47
Eğitimle Diriliş Derneğinden Kur’an Eğitim Yöntemi Konferansı

 Eğitimle Diriliş Derneğinde Kur’an Eğitim Yöntemi Konferansı

Eğitimle Diriliş Derneği tarafından Metem Konferans Salonunda “Kur’an Eğitim Yöntemi“ konulu konferans düzenlendi.

Araştırmacı-Yazar Veli Karataş’ın konuşmacı olarak katıldığı program, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, Eğitim Bir Sen İlçe şube başkanı Mustafa Işık, okul müdürleri, kurum amirleri, eğitimciler, siyasiler, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

Program Âdem Ballı ’nın Kur’an tilaveti ile başladı.

 Daha sonra selamlama için söz alan dernek başkanı Bilal Akgül, gündemle ilgili kısa birkaç hususu belirteceğini dile getirip şunları söyledi: ”Derneğimiz, ülkemizin gelişimini, toplumun kâmilleşmesini merkeze alan her yaklaşımın, her açılımın arkasında olduğunu beyan eder. Yönetim mekanizmasını güçlendirecek, üretimin, adaletin, bürokrasinin hızlı işlemesine katkıda bulunacak her adımı destekler. Toplumun ve ülkenin sorunlarına bigâne kalmamayı, ortaya konulan çözüm önerilerine halktan ve haktan yana, batıla karşı taraf olmayı temel bir ilke olarak görür. Bu minvalde ülkenin- yönetim mekanizmasının önünü açacak, yönetimdeki ikilikleri ortadan kaldıracak adımlara katkı sunmayı, bunları desteklemeyi elzem görür” dedi.

Daha sonra sözü alan Araştırmacı Yazar Veli Karataş, öncelikle konuyla ilgili kavramsal bir çerçevenin oluşturulması gerektiğini dile getirip “Edep, talim, terbiye İlim, marifet-irfan-maarif, eğitim, öğretim Âlem-i şehadet-âlem-i gayb” gibi kavramlarının tanımlarının sağlıklı bir şekilde yapılmasının elzem olduğunu dile getirdi. Bugün kullanılan birçok kavramın batı menşeli olduğunu dile getiren Karataş, eğitimle ilgili sorunlarda bu kavram kargaşasının etkili olduğunu ifade etti.

Eğitimin temel amacının üstün ahlaka ulaşmak olduğunu dile getiren Karataş, Kur’an’ın kolaylaştıran bir kitap olduğunu dile getirdi. Peygamber Efendimizin “Sıkıntı veren, zorlaştırıcı biri olarak değil, kolaylaştırıcı bir öğretmen olarak”  bilindiğini, eğitimcilerin buradan çıkaracakları önemli derslerin olduğunu dile getirdi. Bu anlamda zora başvuran eğitimcinin Efendimizin usulüne aykırı davrandığının söylenebileceğini dile getirdi.

Eğitim sistemimizde batılı kültür, gelenek ve kavramların hâkim olduğunu, taklidin medeniyetimizin temel kavramlarının içinin boşalmasına neden olduğunu dile getiren Karataş, bir eğitim sisteminin “insanın ruhunu tezkiye eden, insanın kalbini tasfiye eden, insanın nefsini terbiye eden, insanın aklını ta’lim eden, şahsiyetini şekillendiren “ bir özellik göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Eğitimin temel amaçlarından birinin emri nehyi münker olduğunu belirten Karataş, ıslah, salih, salih bir kul, ihsan, muhsin, doğru bilgi, sahih iman, salih amel, güzel ahlak, emr-i bi’l-ma’ruf ve nehy-i ani’l-münker, def-i mazarrat ve celb-i menfaat, saadet-i dareyn gibi kavramların ayrıntılı bir tahlilini yaptı. İslami eğitimin bu ve benzeri kavramların anlaşılmasında ve yaşanmasında etkili olduğunu dile getiren Karataş, aksi durumda bu amacın dışındaki bir eğitimin İslamiliğinin tartışmalı olduğunu dile getirdi.

Program yoğun bir soru cevap faslı ile sona erdi.



Bu haber toplam 2069 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.