Bir Başka Hayata Karşı

29.05.2019 13:42:37
Bir Başka Hayata Karşı
Yeni Kitap

Türk siyasİ sisteminin en tartışmalı yüzyılı hiç şüphesiz 19. yüzyıldır. Temelde İslamcılık, Osmanlıcılık, Türkçülük ve Batıcılık olarak tasnif edilen düşünce akımları Cumhuriyet’in kuruluşuyla nihayete erdi. Batıcılık galip geldi ve diğerleri tasfiye edildi. Fakat bu fikirler yer altında da olsa devam etti. Bunlardan İslamcılık bilhassa 1980 ihtilali sonrasında çok güçlü bir şekilde siyaset arenasında görünür oldu. Ancak bu derece müessir olmuş bir akım, gelin görün ki derinlikli olarak ele alınmadı. Bunun yapılabilmesi için yapılacak ilk iş İslamcılık düşüncesinin kaynaklarına dönmek onları karşılaştırmalı ve eleştirel bir bakış açısıyla incelemekti. Bu bağlamda 1980’den günümüze kadar yayımlanan ve adeta bir mektep vazifesi gören İslamcı dergiler İslamcılık düşüncesinin en önemli kaynaklarını oluşturmaktadır. İşte bu kaynaklar çerçevesinde hacimli bir çalışma yayınladı nihayet.

Lütfi Sunar’ın editörlüğünü yaptığı dört ciltlik eser İslamcı Dergiler Projesi kapsamında yürütülen yoğun ve titiz çalışmaların bir ürünü aslında. 1980 sonrasında yayımlanan İslamcı dergilerin temel dinamiklerini, kurucu isimlerini, tartışma alanlarini teferruatına kadar incelemekte araştırmacılar, 1980 sonrası Türkiye’sinde İslamcılık düşüncesinin yaşadığı kırılmalar, dönüm noktaları, siyasi ve sosyal değişimler karşısında üretilmeye çalışılan çözümler ve getirilen eleştiriler tetkik edilmekte. Çalışmanın en güvenilir tarafını ise tarih metodolojisine uygun olarak tartışmanın birincil  el kaynaklardan hareketle ele alınması oluşturuyor. Nihai gaye İslamcılık düşüncesinin kaynaklarını, oluşumunu, temayüllerini ve değişimini göstermek

Ed: Lütfi Sunar

4 cilt

Konya Büyükşehir Belediyesi

Kültür Yayınları

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.