Anı ve Sanı ile Hacı Berber / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

7.07.2019 15:42:51
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

Anı ve Sanı ile Hacı Berber

Çürüme, yozlaşma ve savrulmanın had safhaya vardığı bir zamandan geçiyoruz. Değerlere bağlılığın zayıfladığı, küçük hesapların insanlara istikamet çizdiği, nefsin mukim bir kıble olmaya doğru hızla yol aldığı bir zamandan…

Kimliklerin dejenere olduğu, moda düşüncelerin bizleri rüzgârlarının peşinden sürüklediği günümüzde istikamet üzere kalabilen, geçirdiği hastalıklardan fırsat bulduğu müddetçe değerleri için istikamet üzere yol alan, yolda kalan, yola düzülen bir kişidir Hacı Berber.

Uzun zamandır peşini bırakmayan hastalıklar Hacı Abiyi adeta hareket edemez hale getirmiş… En son geçirdiği ameliyat sonrası kendisine yaptığımız ziyaret, bu satırların kaleme alınmasını vefa borcunun bir gereği olarak kendini dayattı. Kâhta’da 90’larda birçok kişinin üzerinde emeği olduğu gibi benim de üzerimde ciddi bir emeği var Hacı Abi’nin…

Hacı Berber, bölgemizin yanında tüm ülkede İslami düşüncenin önemli bir ivme kazandığı bir dönemde İslami çalışmalara katıldı. Gençliğin kitleler halinde İslami çalışmalara ilgi gösterdiği bu dönemde başta mütevazi berber dükkanı olmak üzere, ulaşabildiği her kulvarda başta gençler olmak üzere toplumun farklı kesimleri ile ilgileniyor, onları İslami çalışmalara dahil etmek için adeta çırpınıyordu.

Hacı Abi’nin beni en çok etkileyen ve hâlâ aklıma geldikçe duruşunun güzelliğine gıpta ile baktığım bir anımı paylaşmak istiyorum. Allah-u âlem 94-95 seneleri… Lise öğrencisi olduğum seneler… Ortaokulun son sınıfından itibaren yaz aylarının hemen hemen tamamında, çoğu kere şehir dışına, okul harçlığımı çıkarmak için çalışamaya giderdim. Çalışmadan döndükten sonra tıraş olmak için yanına gittiğim Hacı Abi’nin mütevazı tıraş koltuğuna oturduktan sonra bana ilk sorduğu soru, Ziya Hoca’nın yanına uğrayıp uğramadığımdı. Bilmeyenler için söyleyelim: Ziya Tepe Hocamız Kâhta’da kültürel gelişmeyi, ilmi ve okumayı gençler başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerine telkin eden, bunun için gecesini gündüzüne katan ve halen bu konudaki gayretleri devam eden bir Hocamız. İsmiyle müsemma bir Hocamız.

Burada bir ara parantez açmakta fayda var: Hacı Abi’nin Ziya Hoca’ya karşı ilk beraberliklerinden itibaren özel bir sevgisi, sadakati ve bağlılığı vardır.

Muhtemelen Hacı Abi’nin bu ilk sorusuna cevabım olumsuz olmuştur; çünkü Kâhta Lisesi’nde okuyan biri olarak Ziya Hoca’yı biraz bilmekle birlikte çok da iletişimimizin olmadığı bir dönemdi. Tabi tıraş koltuğunda Hacı Abi’nin ikinci okkalı sorusu hemen geldi: ”Kitap okuyor musun? Ne okuyorsun?”  Ve bu sorulara verilen cevaplara göre yapılan açıklamalar… İdeal olan konusunda, görev ve sorumluluklarımız ile ilgili yapılan telkinler ve açıklamalar…

Aldığı görevlerde şimdilerin profesyonel yöneticilerinden geri kalmayan, gayret ve çabası dikkate değerdir. Bir ara kendisine tevdi edilen dernek hizmetlerine başlamadan önce, işe başlaması ile birlikte yapmayı düşündüğü çalışmalarla ilgili onlarca maddelik bir liste hazırlayıp, listeyi ve bu işlerin yapılma sürecini dernek yöneticisiyle paylaşmasına şahitlik etmiştim. Belirlediği hedefleri gerçekleştirme konusunda da azami derecede gayret eden biri idi.

İlkeli bir duruş sergileyen, moda düşünce ve algı operasyonlarına prim vermeyen Hacı Abi’nin sabitelerine bağlılığını sorgulamaya çalışanlara ise tavrı sertti. Sadece muhatabına cevap vermekle yetinmez adeta hayat dersi vererek muhatabının gidişatının net bir şekilde fotoğrafını sunmaktan imtina etmezdi.

İnsanlar arasındaki sorunlara çözüm üretme konusunda yüksek bir kabiliyete sahipti. Bu ve benzeri konularda girişimde bulunmaktan ve inisiyatif almaktan geri kalmazdı. O dönemdeki adıyla Gül Berber Salonu Kâhta’da bir adresti.

Olayları ve kişileri yorumlama konusunda üst düzey bir ferasete sahip olan Hacı Abi’nin tüm okul hayatının birkaç aydan ibaret olduğunu da hatırlatmakta fayda görüyorum

Bir lise öğrencisi olarak Hacı Abi’nin işlerinin yolunda olmadığını biliyorduk. Çok rahat bir şekilde dükkânını kapatıp sorumluluk alanı ile ilgili çalışmalarını yürütmesi ekonomik durumunun günden güne kötüleşmesinin bir nedeni olarak gösterebiliriz. Bir yaz sezonu Giresun’a fındık toplamaya gittiğimde Hacı Abi’nin de ailesi ile fındık toplamaya geldiğini gördüğümde üzülmüştüm. Görünen o ki sezonda gedikler oluşan mali durumunu bu şekilde toparlamaya çalışmıştı.

Abimizin fedakârlıklarının, çabalarının, samimiyetinin hassaten arkadaşları, dostları ve Kâhta halkı farkındadır ve bu gayret ve fedakârlıklarını unutmayacaktır. Allah katında esas olan da geçici ve nefsi olanlar değil, inancı uğruna her türlü azim ve fedakârlığı gösteren insanın amelleridir.

Hacı Abi, uzun bir zamandır rahatsız… Önce kısmi felçlik geçirdi, sonra ciltle ilgili hastalık, daha sonra farklı rahatsızlıklar… En son ise safra kesesindeki problemden dolayı geçirdiği bir operasyon…

Hacı Abi’nin duaya ihtiyacı var.

Dualarımıza…

Rabbim Abimize şifa versin…

Hayırlı uzun ömür versin…

Yeniden kendisinden istifade etmeyi nasip etsin.Amin.

 

Bu yazı toplam 2635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
savaş
31 Temmuz 2020 Cuma 16:26
16:26
HAYIRLI GÜNLER.BU YAZINI KURBAN BAYRAMI 1.GÜN İKİNDİ NAMAZINDAN HEMEN ÖNCE YAZIYORUM.YAZINIZI OKUDUM.HACI BERBER ABİMİZİN GAYRETİ,SAMİMİYETİ VE DÜRÜSTLÜĞÜ BENİDE ÇOK ETKİLEMİŞTİR.HİÇ BİR ZAMAN KENDİSİNDEN İŞİ İLE İLE İLGİLİ BİR ŞİKAYETİNİ DUYMAMIŞIMDIR.HER ZAMAN KANAAT EDERDİ.BAZEN KENDİSİNİ ÇARŞIDA GÖRDÜĞÜM ZAMAN 0 1990-2005 YILLARI AKLIMA GELİRDİ.DAVASINDA GAYRETİ BENİ ETKİLEMİŞTİR.ALLAH ONDAN RAZI OLSUN.YA RABBİ SEN ŞAHİD SİN BİZDE ŞAHİDİZ.HACI ABİMİZ BÜTÜN BU ZORLUKLARA KARŞI VE HASTALIKLARA KARŞI HİÇBİR ZAMAN ÖFF BİLE DEMEMİŞTİR.HER ŞEYİN ALLAH TAN GELDİĞİNE,BUNUN BİR İMTİHAN OLDUĞUNA VE SABRI,İMANI İLE BİZLERE ÖRNEK OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR.BİZ ONDAN RAZIYIZ.ALLAH'TA ONDAN RAZI OLUR İNŞALLAH.BİR HAKKIMIZ VARSA HELAL OLSUN.ONUNDA BİZE BİR HAKKI GEÇMİŞSE HAKKINI HELAL ETSİN.ŞAHSEN BEN ONU HİÇBİR ZAMAN YAŞANTIM BOYUNCA UNUTMAM.ANDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Nihat
22 Temmuz 2019 Pazartesi 19:01
19:01
Allah şifalar versin. Geçen günlerde hatırım gelmişti.
Mahmut ALTINSOY
8 Temmuz 2019 Pazartesi 18:59
18:59
Amin
Recep belli
8 Temmuz 2019 Pazartesi 14:23
14:23
Allah şifalar versin
Nevzat YİĞİT
7 Temmuz 2019 Pazar 20:45
20:45
Benim de sahsen tanidigim kislerden biri.Kendisine saygi ve hurmetlerimi sunar Allahtan sifa dilerim
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.